Keresés
Close this search box.

Mi van a sárgabarackban?

//

Antioxidánsok és nitriliozid (B17) – a sejtek védelméért, A vitamin – a szemnek, B vitaminok – az idegrendszernek, E vitamin és béta-karotin – a bőrnek, kálium – a szívnek és a keringésnek, kalcium és foszfor – a csontoknak és ízületeknek, kén és olajsavak – a hajnak és a körmöknek, rostok – a megfelelő emésztéshez, vas – a vérképzéshez… és energia a mindennapokhoz.

A gyümölcsben lévő vitaminok és antioxidánsok mellett, a sárgabarack magjában nagy mennyiségben található B17-vitamin – amigdalin. A B17 egy ciántartalmú vegyület (hasonlóan B12-vitaminhoz ‘ciano-kobol-amin’, amely a fehérjeszintézishez szükséges), ez adja a barackmag kesernyés ízét. Egy mag az édesebb fajtából kb. 4-5 mg, a keserű változat 15-25 mg B17-vitamint tartalmaz. A gyümölcshús és a magolaj nem, vagy csak csekély mennyiségben tartalmaz B17-vitamint.

A B17 felfedezője, Dr. Krebs szerint, naponta minimum 100 mg B17-vitaminra van szükségünk. Sok élelmiszer tartalmaz kisebb mennyiségű B17-vitamint, de a legkönnyebben a sárgabarackmagból juthatunk hozzá. Egészség-megőrzési céllal, megfelelő táplálkozás mellett, kb. 5 testsúly-kilogrammonként egy mag elegendő, tehát általánosságban napi 17 db sárgabarackmag elfogyasztásával biológiailag elegendő B17-vitaminhoz juthatunk. (Dr. Krebs rákbetegek számára napi 30-35 barackmagot ajánl, megfelelő táplálkozás mellett.)

A hunzák Pakisztánban, a Karakorum magas hegyvidékén élnek, köztudottan hosszú életűek, sok közöttük a száz évnél is idősebb ember. Étrendjük szerves része a hegyekben termő sárgabarack mindennapos fogyasztása. A barackmagot és a gyümölcsöt többnyire együtt fogyasztják, így egyszerre jutnak természetes forrásból vitaminokhoz és tisztító hatású gyümölcsrostokhoz.

Dr. Krebs hangsúlyozta, hogy megelőzési céllal a B17-vitamin nyers formája (pl. a sárgabarack magbél) jobb, mint a finomított forma. A magbél emellett olyan természetes anyagokat is tartalmaz, amelyek a vegyileg előállított B-17 készítményekben nem találhatók meg.

Forrás: G. Edward Griffin; A Világ rák nélkül – A B17-vitamin története,
Vitafreenet Kiadó, 2011.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!