Mire jó a váltakozó koplalás?

//

Brit kutatók egy csoportja az Aston Egyetemen kielemezte a váltakozó koplalás hatásait elsősorban az elhízás és a diabétesz vonatkozásában.

Mire jó a váltakozó koplalás?

Váltakozó koplalás alatt, ismétlődő módon, néhány napon át gyakorolt nagyfokú kalóriafelvétel-megszorítást, majd ismét néhány napon át normális étkezést értenek. A kalória-megszorítást napokon át, de akár heti két, egymást követő napon is gyakorolhatjuk.

Ez a váltakozó, azaz „intermittáló koplalás” a vizsgálatok szerint, hatásosabbnak bizonyult, mint a naponkénti folyamatos kalória-számolás és mérsékelt étkezés.

A néhány napon át végzett kalória-megszorítás előnyös hatású a szervezet idült gyulladásos folyamataira, a vércukorra, vérzsírokra és csökkenti az oxidatív stresszt, illetve a vérnyomást is. Egyes vizsgálatok szerint, ez a „diéta” esetenként visszafordíthatja a cukorbetegség kifejlődését is.

Mivel az intermittáló koplalásnak – mely valójában nem koplalást, hanem akár napi 600 kcal-ig csökkentett energiabevitelt jelent – kedvező hatásai nem minden vonatkozásban tisztázottak, e célból tervezik klinikai vizsgálatok végzését is. (Forrás: British Journal of Diabetes and Vascular Disease, 2013. április)

A Magyar Cukorbetegek Országos Szövetségének ajánlása szerint: cukorbetegek esetében ez az életmód intervenciós gyakorlat inzulinkezelés mellett maximálisan ellenjavallt!

Csak a pusztán diétával, vagy diétával és metforminnal kezelt egyének esetében kísérelhető meg, legfeljebb heti két napig, néhány hónapon keresztül.

Magyar Cukorbetegek Országos Szövetsége (macosz.hu)

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!