Keresés
Close this search box.

Óvja ereit evéssel az öregedéstől!

//

Az erek öregedése érelmeszesedéshez, érszűkülethez, agylágyuláshoz, szívinfarktushoz, számos, az életet korán veszélyeztető betegséghez vezet. Új tanulmányok szerint, étkezéssel a súlyos következmények megelőzhetők, s maga az öregedés is lassítható.

Óvja ereit evéssel az öregedéstől!

Az öregedés természetes élettani folyamat, melyet sorozatos apró sejtkárosodások kísérnek. Ezek érintik a sejtek minden alkotóelemét: az örökítő anyagot, a sejtmembránt felépítő anyagokat és az energiatermelésben részt vevő fehérjéket is. A sejtkárosodás legfontosabb kiváltója a szabadgyökök jelentette oxidatív stressz, mely a sérüléseket javító mechanizmusokat is gyengíti. A sorozatos károsodások érelmeszesedéshez, szív-érrendszeri betegségek és rosszindulatú daganatok kialakulásához, öregedéshez vezetnek.

Az így étkező emberek sejtjei hosszabb telomerrel bírnak. A telomer a DNS-szálak végén lévő „farok”, mely hossza az életkorral fokozatosan csökken. Gyorsabb csökkenés gyorsabb öregedést jelent. A mediterrán diétában a telomerhossz megtartása a többszörösen telítetlen zsírsavaknak, C- és E-vitaminnak, illetve béta-karotinnak köszönhető.

A mediterrán diéta tehát, csökkenti a sejtkárosodást, lassítja a öregedést, segít megelőzni a szívinfarktust, agylágyulást, javítja – többek között a szexuális képesség megőrzésével – az életminőséget.

Dr. Babai László
a Budai Allergiaközpont igazgatója
tromboziskozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!