Keresés
Close this search box.

Szedhető-e az Avemar az onkológiai kezelések alatt?

//

A klinikai onkológiától nem állnak távol a növényi eredetű hatóanyagok kémiai átalakításával szintetizált molekulák. A kemoterápiás gyógyszerek között több ilyen található. Hosszú az út, ami odavezet, hogy egy hatóanyagot a szakhatóság gyógyszerként – különösen rákgyógyszerként – engedélyezzen.

Szedhető-e az Avemar az onkológiai kezelések alatt?

Növényi eredetű rákgyógyszerként említhetjük például a taxolt (paclitaxel, docetaxel), amelyet eredetileg a tiszafa kérgéből izoláltak és emlő-, tüdő-, illetve petefészekrákban alkalmazzák, szintén közismert a vinorelbine (navelbin) nevű gyógyszer, amely eredetileg a rózsameténgből származik és áttétes emlőrákban, valamint tüdőrákban használják. Egy átlagos rákgyógyszer kifejlesztésének költsége a hatóanyag felfedezésétől a forgalomba hozatali engedély kiadásáig körülbelül 300 milliárd forint. A világon csak néhány cég képes ilyen engedélyeztetés végig vitelére. A búzacsírában található biológiailag aktív molekulák kémiai átalakításával készített fermentált búzacsíra kivonat – Avemar, Oncomar, MSC, FWGE – nem rákellenes gyógyszer, hanem a szakhatóság által a daganatos betegek kezelése kiegészítőjeként jóváhagyott speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer. A hatósági címkeszöveg szerint „az Avemar szedése ajánlott rosszindulatú daganatos megbetegedésben szenvedők klinikai onkológiai kezelésének (műtét, radioterápia, kemoterápia, immunterápia stb.) kiegészítésére. Az Avemart az onkológiai kezelések előtt, alatt és azok befejeződése után folyamatosan, megszakítás nélkül ajánlott alkalmazni. Az Avemar a daganatos betegség bármely stádiumában szedhető.” A címkeszöveg fontos üzenete, hogy a fermentált búzacsíra kivonat szedése ajánlott a klinikai kezelések – például kemoterápia – alatt is.

Honnét tudjuk ezt? – kérdezheti nem csak a beteg, de a kezelő orvos is. Hiszen a legtöbb gyógynövényt, kivonatot, étrend-kiegészítőt nem vizsgálták kemoterápiás szerekkel együtt, nem nézték meg azt, hogy kölcsönhatásba lépnek-e a kemoterápiás szerekkel (vagy más rákellenes gyógyszerekkel), vagy például a sugárterápiával. Nem lehet tudni róluk, gyengítik-e a kezelések hatékonyságát, növelik-e a mellékhatásokat.

A fermentált búzacsíra-kivonat esetében más a helyzet! A készítményt gyógyszerkutatók és onkológusok szigorú gyógyszer-kölcsönhatási vizsgálatoknak vetették alá, hogy eldönthessék: adható-e együtt a kemoterápiás és egyéb rákellenes kezelésekkel. A Semmelweis Egyetem I. sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézetében megállapították, hogy az FWGE „több mint additív módon potenciálta a klinikumban alkalmazott” kemoterápiás szerek (DTIC, 5-FU) „áttétképzést csökkentő hatását”. Az Avemart e szerint nem csak lehet, de ajánlott a kemoterápiás kezeléssel együtt alkalmazni.

Az Országos Közegészségügyi Intézetben az FWGE-vel folytatott gyógyszer-kölcsönhatási vizsgálatok összefoglaló közleményében azt írták, hogy az „Avemar… adható együtt citosztatikus gyógyszerekkel anélkül, hogy növekedne a toxicitás vagy csökkenne a citosztatikumok daganatellenes hatása”. Több klinika és kórház együttműködésével Magyarországon végzett klinikai vizsgálat összefoglaló közleménye ezzel a konklúzióval zárul: „A daganatellenes kezelések MSC-vel történő, 6 hónapnál hosszabb idejű folyamatos kiegészítése jótékony hatású a vastag- és végbéldaganatos betegek túlélésére”.

A Semmelweis Egyetem Tűzoltó utcai gyermekklinikáján megállapították, hogy „a rákellenes kezelések MSC orvosi tápszerrel történő folyamatos kiegészítése segít csökkenteni szolid rákos betegségben szenvedő gyermekeknél a kezelésekkel összefüggő lázas neutropénia kialakulásának gyakoriságát.”

A moszkvai Blohin Onkológiai Központban melanómás betegekkel végzett klinikai vizsgálat szerint, a kemoterápiás kezelés FWGE-vel kiegészítve „hatékonyabbnak bizonyult az önmagában alkalmazott kemoterápiánál”. Az egyik vezető németországi onkoterápiás központ (Halle) kutatási közleménye így fogalmaz: „az FWGE alkalmas arra, hogy a kemoterápiás kezelést vele kombinálják”. Az Egyesült Államok egyik rangos rákcentruma (Moffitt Cancer Center, Tampa) publikációja szerint az FWGE „erősítheti a meglévő rákterápiás anyagok hatékonyságát”.

Dr. Hidvégi Máté PhD
biokémikus, biológus-mérnök,

PhD, c. egyetemi tanár, a kémiai tud. kandidátusa

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!