Keresés
Close this search box.

Szívtünetek – megelőzés skandináv módra

//

Ma a legtöbb ember szinte folyton rohan, s az egész napos stresszt csak kevesen vezetik le tényleges testmozgással. Széles körben elterjedt az egészségtelen táplálkozás és túlsúly, ráadásul a lakosság közel 30%-a még mindig dohányzik. E tényezők külön-külön is, de együttesen még hatványozottabban idézik elő a szív- és érrendszer betegségeit, mint elsőszámú halálokot.

Minden, ami az erek állapotát károsítja, tovább növeli a szívinfarktus és a stroke kockázatát. Ide tartozik a szintén népbetegségnek számító magas vérnyomás, mely a nyári melegben még több panaszt okoz, illetve az emelkedett koleszterinszint és a cukorbetegség is. Az életmódbeli tényezők mellett, igen fontos az öröklődés szerepe, családi halmozódás esetén ugyanis, fokozott a szívbetegség kockázata. Sokan a férfiak betegségének tartják az infarktust, pedig a menopauza után, az ösztrogén hormon védőhatása hiányában, nőknél fokozottabb lesz az érelmeszesedés kockázata.

A szív-és érrendszeri betegségeket egyéntől, súlyosságtól és jellegétől függően, már korai stádiumban is jelezhetik bizonyos tünetek:

Fentiek észlelésekor feltétlenül forduljunk kardiológushoz!

Az esetleges gyógyszeres terápia mellett rendkívül fontos a személyre szabott életvezetési, étkezési, mozgásra vonatkozó tanácsok betartása a fenyegető kockázatok csökkentésére.

A rendszeres szűrés és komplex életmódterápia eredményességét igazolja a skandináv országok példája is, ahol így az addig szintén vezető haláloknak számító szív-és érrendszeri betegségeket 20 év alatt sikerült jelentősen visszaszorítani és a születéskor várható élettartamot hosszú évekkel megnövelni.

Dr. Marton Anna
kardiológus, diabetológus főorvos
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!