Keresés
Close this search box.

A 3. típusú allergia

//

Nap, mint nap különféle tünetekkel küzdünk. Számtalan orvosnál tettünk már látogatást, tucatnyi gyógyszerrel „gazdagodtunk”, állapotunk azonban mégsem javul. Mi lehet a baj és a megoldás?

Az allergiás betegségekről általában a szénanátha jut eszünkbe, létezik azonban az allergiás reakcióknak olyan típusa is, mely közvetlenül nem okoz tüneteket, így a valódi okok feltárása akár éveket is igénybe vehet.

A 3. típusú allergia olyan késleltetett reakció, mely az egész szervezetet érintheti. A probléma gyökere a bélrendszer nem megfelelő működésében keresendő: a sérült bélszakasz megnövekedett áteresztő-képessége miatt az étel-antigének közvetlenül a véráramba jutnak, s azokat az immunrendszer idegenként ismeri fel. A 3. típusú allergia esetében a késleltetett reakció egészen az étkezést követő 8-72 óráig is elhúzódhat, ez nehezíti az allergén beazonosítását.

E célra szolgálnak a megfelelő tesztek, illetve az eliminációs diéta, azaz minden lehetséges allergén mellőzése az étrendből, a teljes tünetmentesség eléréséig. Ezután fokozatosan egyesével újra fogyasztani kezdjük a kiiktatott ételeket, s így megállapíthatjuk melynek hatására jelentkeztek újra a tünetek.

Tudjuk, hogy az immunrendszer 80%-a a vékony- és vastagbél falaiban található, így nem csoda, ha az allergiás tünetek elsősorban ezen a területen jelentkeznek például irritábilis bél szindróma (IBS), Chron-betegség, vagy épp krónikus vastagbél gyulladás formájában. Egyes vélemények szerint, a cukorbetegség, az autoimmun betegségek, a pikkelysömör, a krónikus fáradtság szindróma, migrén, elhízás, csökkent pajzsmirigy működés és a depresszió hátterében is gyakran rejtett táplálék intolerancia áll.

Brit kutatóorvosok állítják: az interleukin-12 nevű molekula hiánya felelős a legtöbb ételallergia megjelenéséért. Az interleukin-12 fontos szerepet játszik az immunrendszer helyes működésében, a helyes immunválaszok irányításában. Kutatásaik szerint, az ételallergiában szenvedők szervezetében ez a molekula nincs jelen, mert a beteg szervezete nem, vagy csak csökkent mértékben képes azt előállítani.

Az ételallergiák jelen ismereteink szerint, még nem gyógyíthatók, ám azonosításuk után az allergiás reakciót kiváltó étel mellőzésével megelőzhetjük a kellemetlen tünetek jelentkezését.

Dr. Babai László
a Budai Allergiaközpont igazgatója
allergiakozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!