Keresés
Close this search box.

A cukorbetegség összefügg az alvás minőségével?

//

Új kutatások szerint, a 2. típusú cukorbetegség kialakulása kapcsolatba hozható az alvás közben termelődő melatonin alacsony szintjével. Kétszeres kockázatnak teszik ki magukat tehát az „éjjeli baglyok"!

A cukorbetegség összefügg
az alvás minőségével?

Annak ellenére, hogy évente több millió új diabétesz-diagnózis születik világszerte, még mindig nem tudjuk pontosan, mi okozza a betegséget. Friss amerikai kutatások új összefüggést fedeztek fel: minél kevesebb melatonin termelődik alvás közben, annál nagyobb az esély a 2. típusú cukorbetegség kialakulására.

A melatonin segíti más hormonok ellenőrzését és az éjjel-nappali, ún. cirkadián ritmus kialakítását. Kiválasztása akkor ideális, ha sok termelődik belőle éjjel és kevés nappal, ez biztosítja a jó éjszakai alvást.

A JAWA című szaklapban publikált tanulmány szerint, akik kevesebb melatonint termeltek éjszaka, duplája volt az esélye a 2. típusú cukorbetegség kialakulásának. Egy 2012-es, a Sleep magazinban publikált tanulmány szerint pedig, minél kevesebbet alszanak a tinédzserek, annál valószínűbb náluk felnőtt korban az inzulin-rezisztencia megjelenése, ami a cukorbetegség előszobájának tekinthető.

Különösen figyelniük kell a korai időpontban megkezdett, kellő hosszúságú, sötét szobában töltött alvásidőre azoknak, akik a cukorbetegség rizikójával élnek: magas testtömeg-index, azaz túlsúly vagy elhízás; családia halmozódás; mozgáshiány; helytelen táplálkozás; dohányzás; 30 év fölötti túlsúlyos kismamák; feltűnően nagy súlyú újszülött esetén a következő terhesség időszaka; bizonyos gyógyszerek, pl. szteroidok, fogamzásgátlók, vizelethajtók hosszú időn át szedése; egyes betegségek, a hasnyálmirigyhez vagy a hormonháztartáshoz kapcsolódó problémák, pl. Cushing-szindróma, pajzsmirigy túlműködés; illetve genetikai rendellenességek, pl. Down-szindróma.

Több rizikófaktor esetén, gyakrabban vegyünk részt szűrésen! Bármilyen, diabetesre utaló tünetet észlelünk, forduljunk endokrinológushoz vagy diabetológushoz, alvási problémáinkat pedig, a melatonin-termelés helyreállítása érdekében mindenképp rendezzük, ebben szomnológus szakorvos segítségét is kérhetjük.

Dr. Hubina Erika
endokrinológus szakorvos
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!