Keresés
Close this search box.

A datolya glikémiás indexe

//

A közhiedelemmel ellentétben, tudományos kutatási eredmények bizonyították, hogy a datolya – megfelelő mennyiségben fogyasztva – nem ártalmas a cukorbetegek számára, egyben új lehetőséget teremt, mint természetes élelmiszer és édesítőszer.

A datolya glikémiás indexe

A diabetes mellitus 2. típusa – vélhetően az utóbbi 2-3 évtizedben tapasztalt gyors életmód-változások következtében – nagy ütemben terjed az arab országokban. Egyes városi övezetekben a 30 és 65 év közöttiek 20%-a, míg a hatvanasok közel 50%-a cukorbeteg. (El Mugamer et al, 1995; Al Nuaim, 1997).

Az arab országokban évezredek óta alapélelmiszer a datolya, így jogosan vetődött fel a tudósokban, a kérdés: szabad-e a népességnek, különösen a cukorbetegeknek datolyát enni úgy, ahogy azt apáik, nagyapáik tették?

Ennek megállapítására az Egyesült Arab Emirátusok Egyetemének Orvostudományi tanszékén, a Családorvosi Osztály 32-67 év közötti egészséges férfi és női önkéntesek részvételével vizsgálatot indított, hogy meghatározzák a legnépszerűbb “Khalas” fajtájú datolya glikémiás indexét (GI) önmagában, illetve kimagozva és a kereskedelemben kapható natúr joghurttal elkeverve, ami egy szokásos, átlagos arab reggeli étel.

A vizsgálat eredményei alapján, a datolya magában fogyasztva 35,5-47,2 közötti, míg natúr joghurttal keverve 28,9 GI értéket mutatott. Az alacsony GI-szint valószínűleg a datolya magas fruktóztartalmával hozható összefüggésbe. Ahmed és munkatársai a Khalas datolya esetében 1,1 glükóz/fruktóz arányról számolnak be.

Az eredmények ismeretében tehát, a datolya fogyasztása előnyös lehet a cukorbetegek számára a vércukorszint és a zsírháztartás szabályozása szempontjából is. A datolya nem okoz hirtelen és nagy mértékű vércukorszint-váltakozást a kísérletben is alkalmazott 8-10 db-os mennyiségben, amennyit egy közép-keleti arab ember egyszeri étkezése során átlagosan megeszik.

Ezen tanulmány eredményei alapján is a cukorbetegeknek ajánlani kellene az alacsony glikémiás indexű élelmiszerek fogyasztását, mert egyre több bizonyíték áll rendelkezésre ezek jótékony hatását illetően.

Forrás: Egyesült Arab Emirátusok Egyeteme,
Orvosi és Egészségtudományi tanszék, Családorvosi Osztály (Al Ain)

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!