Keresés
Close this search box.

A hormonális változások hatása bőrünkre

//

Serdülőkorban az agyban található „biológiai óra” beindul, ennek hatására az egyre fokozottabban termelődő nemi hormonok kialakítják a jellegzetes testi változásokat. Átmenetileg sok fiatal életét keserítik a hormonális hatásra előbukkanó pattanások, melyekre a közhiedelemmel ellentétben, nem a normálisnál magasabb hormonszint, hanem az androgénekre érzékeny szőrtüszők adnak magyarázatot.

A hormonális változások hatása bőrünkre

Az igen kevéssé népszerű akne kialakulásában a főbűnös egy androgén hormon, a dihidrotesztoszteron (DHT). A tesztoszteront a túlműködő 5-alfa-reduktáz enzim alakítja DHT hormonná. Az 5-alfa-reduktáz enzim túlzott termelődését pedig a progeszteron hormon ideálisnál alacsonyabb szintje okozza. A DHT egy kifejezetten erős affinitású androgén hormon az emberi szervezetben. (Nőknél a petefészkek és a mellékvesék választanak ki androgén hormonokat.) Minél magasabb az androgén hormonok – főleg a DHT- szintje, annál nagyobb lesz a faggyútermelés és így az aknék mennyisége az arcon, háton, esetleg a mellkason.

A pattanásos bőrtünetek kialakulásához bizonyos baktériumok (Propionibacterium acnes) túlszaporodása is hozzájárul. Amennyiben az akne fiatal felnőtt nőknél látható, menstruációs zavarokkal, meddőséggel, hajhullással társul, érdemes policisztás ovarium szindóma irányában vizsgálatokat indítani. A belsőleges terápiára orvosilag csak receptre kapható gyógyszercsoport szolgál: antibiotikumok, hormonok és retinoidok.

Elhúzódó pattanásos bőrtünetek esetén, fiatal nőknél az antiandrogén hatású fogamzásgátlók is terápiás alternatívát jelenthetnek. Természetesen ezek a megoldások tüneti kezelést jelentenek, hiszen nem oldják meg a valódi okot: az ösztrogén domináns jelenlétét, a progeszteron ösztrogénhez viszonyított relatív hiányát, illetve a hyperandrogenizmus kiinduló okát, ami lehet pl. inzulinrezisztencia vagy az ovuláció krónikus hiánya.

Az ellensúlyozó progeszteron hiányában, az ösztrogén csökkenti a szövetek oxigénszintjét, vagyis felgyorsulnak az öregedési folyamatok, növeli ellenben a testzsír mennyiségét, vagyis „segít” az elhízásban. Emellett felboríthatja a vércukorszint egyensúlyát és ronthatja a pajzsmirigy hormontermelését is, ami – csak a bőrgyógyászati következményekre koncentrálva – száraz, viszkető bőrt eredményezhet.

Az ösztrogént természetes módon kizárólag a saját ellensúlyozó párja, a természetes progeszteron képes kordában tartani. A szintetikus progestinek számtalan, nem kívánt mellékhatása még ronthat is az állapoton, ezért semmiképp nem javasolt ezek alkalmazása.

A hormonrendszer zavarát bőrünk férfias szőrösödéssel, hajritkulással és bőrelszíneződésekkel is jelezheti. Ezekből a tünetekből természetesen következtetni tudunk e hormonok egyensúlytalansága mögött lévő okokra is. Holisztikus hajgyógyászati, természetgyógyászati munkám során gyakran előforduló panasz a hajhullás, a férfias és női kopaszodás, zsíros haj, zsíros, pattanásos bőr, májfolt, ekcéma, pikkelysömör, rosacea, lisztérzékenység, candida, melyek szintén lehetnek az ösztrogéndominancia – vagyis relatív progeszteronhiány – tünetei.

A hormonegyensúly tanácsadásnál célom a hormonháztartás egyensúlytalanságaiból származó tünetek felismerése, megfelelő vizsgálatainkkal való alátámasztása, illetve – természetes hatóanyagok és módszerek alkalmazásával – azok megszüntetése.

Kis Éva
természetgyógyász
hormonegyensúly tanácsadó, holisztikus hajgyógyász
www.nicehajgyogyaszat.hu, 06-30/754-5417

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!