Adjunk ZÖLD UTAT
az egészséges táplálkozásnak!
Az orvos és természetgyógyász által javasolt, a könyvekben és újságokban olvasható, egészséges életmódról szóló tanácsok mindig csak a „többieknek” szólnak, bennünket ugye, ez nem érint? Most itt a lelet, a mérleg is már régóta igen sokat mutat, tenni kéne valamit, talán majd holnap! Akit mindez nem érint, természetesen, bátran tovább lapozhat.
Aki viszont úgy dönt, hogy végre zöld utat ad az egészséges táplálkozásnak, és nem rendelkezik szakmai, dietetikai ismeretekkel, nem ismeri az összes gyógynövényt, és a különféle ételek élettani hatását, az nem hibázik sokat, ha a „zöldekkel” kezdi. Nemcsak elhízás, rossz emésztés, magas vérnyomás, szív- és érrendszeri problémák, magas vércukorszint, összességében a metabolikus szindróma esetén, hanem számos más egészségi panaszra is, a legjótékonyabb hatással a zöld növények, magas rosttartalmú zöldségek, salátafélék vannak.
Ne ugorjunk egyszerre túl nagyot! Nem kell száműznünk az étlapról a húsokat, egyéb fehérjéket, zsiradékokat és szénhidrátokat, mindent ehetünk, ha képesek vagyunk azt mértékkel tenni! Ám, arányában minden étkezésünk legnagyobb részét a zöldségek, friss saláták tegyék ki!
Akinek nincs ideje a frissen készített ételekkel bajlódni, az se mondjon le a „zöldekről”, s a bennük található vitaminokról és ásványi anyagokról! Közismert „zöldbomba” a búzafű, melyet akár a konyhaablakban is nevelhetünk, vagy készen, teaként fogyaszthatunk. A benne lévő értékes enzimek, ásványi anyagok és vitaminok többek között elősegítik, hogy a sejtaktivitás megélénküljön, s a káros anyagok ne gyarapítsák a zsírszöveteket.
Világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvend egy régi, indiai gyógynövény, a Gymnema Sylvestre, melynek gimneminsav nevű összetevőjét a legújabb klinikai vizsgálatok is hatékonynak találták I. és II. típusú cukorbetegség esetén a vércukorszint csökkentésére, kontrolljára. Úgy, ahogy régóta Indiában, talán itt és most, nekünk is segíthet jótékony hatásával! (x)