Keresés
Close this search box.

Autogén tréning stressz és allergia ellen

//

Parlagfű szezon idején sokan, sokféle megoldást keresünk az allergiás tünetek csillapítására. A különféle gyógymódok mellett hatékony alternatíva lehet az autogén tréning, mely egyrészt a stressz csökkentésével, másrészt a hatékony légzéstechnikával teheti könnyebbé a pollenszezont.

Autogén tréning stressz és allergia ellen

Allergia: a lélek betegsége?

Az allergiás–atópiás hajlam genetikailag meghatározott. Mai tudásunk szerint, az öröklött hajlamból a környezeti tényezők hatására alakul ki betegség. Ezért is javasoljuk, hogy az édesanyák kerüljék a terhesség alatti dohányzást, allergiás szülő gyereke lehetőleg ne a nyári, pollendús hónapokban szülessen. Az allergiával kapcsolatos kutatások szerint, a lelki tényezők, a mindennapi stresszhelyzetek szintén szerepet játszhatnak az allergia kialakulásában.

A stressz a tüneteket is rontja! Az allergiás tünetek többsége jól kezelhető, ám előfordul, hogy a panaszok a kezelés ellenére sem szűnnek. Ilyenkor feltételezhető, hogy a háttérben lelki problémák állnak. Tapasztalataim szerint, a már kezelt betegeknél az új, súlyosabb tünetek megjelenését gyakran munkahelyi vagy magánéleti konfliktus váltja ki. Német kutatóorvosok az allergiát, mint pszichoszomatikus betegséget vizsgálva, már 1981-ben leírták, hogy bizonyos személyeknél stresszhelyzetben allergiás tünetek jelentkeznek. Megfigyelték, hogy amikor a betegek érzelmeiket magukba fojtják, allergiához hasonlóan, az orr és hörgő nyálkahártya vérbőséggel, duzzanattal, fokozott nyáktermelődéssel reagál, melyet a hörgőizomzat görcsös állapota kísér.

A lelki tényezők tehát fontos szerepet játszanak mind az első tünetek megjelenésében, mind a meglévő panaszok felerősödésében. A stressz, a lelkünket nyomasztó terhek ellen úgy védekezhetünk, ha megtanuljuk kontrollálni érzelmeinket, testünk működését. Az autogén tréning egy olyan relaxációs módszer, mely erősíti a test öngyógyító folyamatait. Így az allergiás betegek testük tudatos megfigyelésével képessé válnak a tünetek és a stressz csökkentésére, ami jelentős javuláshoz vezethet.

dr. Balogh Katalin
allergológus főorvos
Kertész Katinka
autogén tréner
allergiakozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!