Keresés
Close this search box.

Immunerősítő életmód tumorok ellen

//

Aki szeretné tartósan és a lehető legtermészetesebb módon ellenállóbbá tenni szervezetét, annak a multivitaminok és étrend-kiegészítők mellett a legjobb módszer a személyre szabott életmód kialakítása, mely nem nélkülözheti a rendszeres testedzést.

A szervezet védekező rendszerének fő feladata a káros hatások kiszűrése és „ártalmatlanná tétele”. A kiegyensúlyozottan működő immunrendszer segítségével tehát, a szervezet képes felismerni a kívülről behatoló fertőző kórokozókat, és saját beteg sejtjeit is. Az immunrendszer számos, különböző funkciójú sejtje részt vesz a gyulladásos és védekező funkciók irányításában is. E bonyolult rendszer hatékony működését jelentősen támogatja a rendszeres testmozgás és a kiegyensúlyozott táplálkozás, melyeket egy felmérés elvégzése után, akár tökéletesen személyre is szabhatunk.

Több vizsgálat bizonyította, hogy a testmozgás még a tumorok kialakulásának valószínűségét is csökkenti. Egy 65 ezer, rendszeresen sportoló amerikai nő bevonásával végzett vizsgálatban megállapították, hogy jóval ritkábban fordult elő a változókor után mellrák, mint az edzést nem végzőknél. Az is bebizonyosodott, hogy a sport a vastagbélrák valószínűségét is csökkenti. Az inaktív embereknek kétszer akkora esélyük van szívbetegségekre, mint aktívan sportolóknak. A testmozgás emellett megelőzheti a stroke-ot, csökkenti a magas vérnyomást és koleszterin-szintet, sőt a cukorbetegség kialakulására is 30%-kal kisebb esélyük van a rendszeresen közepes vagy nagy intenzitású mozgást végzőknek, mint az inaktívoknak.

Kérdés: mit jelent a rendszeresség és az intenzitás? Általánosságban közepes intenzitású mozgás az, amitől kimelegszünk, szaporán vesszük a levegőt és az anyagcsere 3-6-szorosára nő. Ez egy kevésbé fitt embernél egy tempós sétát jelent. Az ajánlásokban legalább ez az intenzitási fok szerepel. Magas intenzitásnak nevezzük, ha izzadunk, és már majdnem kifogyunk a levegőből, az anyagcsere ilyenkor legalább 6-szorosára gyorsul. Már heti 150 perc mérsékelt intenzitással végzett és/vagy legalább 3-4×20 perc lendületes mozgás bizonyítottan csökkenti a cukorbetegség kifejlődését és jó hatással van az immunrendszer állapotára. Ugyanakkor a kardioedzések mellé érdemes súlyzós edzéseket is beiktatni, hiszen a testtartás, a gerinc és ízületek támogatása ugyanolyan fontos, mint a szív segítése.

Ha a korábbi lustálkodás után úgy döntünk, mostantól életünk részévé tesszük a rendszeres sportot, jól tesszük, ha az úszást választjuk. Így nem csak a test minden izmát mozgatjuk meg rendszeresen, de erősíthetjük immunrendszerünket és növelhetjük állóképességünket is. Ráadásul a víz ellenállása miatt, akár 600 kalóriát is égethetünk óránként.

A szervezet kiegyensúlyozott működésének elengedhetetlen feltétele a bőséges, jó minőségű víz fogyasztása, mely javítja, felgyorsítja a bélműködést, segítve ezzel az immunrendszer munkáját. Egy német kísérlet bizonyította, hogy a több vizet fogyasztó gyermekek körében kisebb arányban volt jelen az elhízás és annak minden következménye. Felnőtteknél is beválik, ha cukros üdítők helyett vizet isznak, hiszen így nem csak a szervezetüket mossák át, de segítik az idegrendszer és az immunrendszer sejtjeinek működését is.

Hart Nikolett
humánkineziológus
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!