Keresés
Close this search box.

Mikroelemek a pajzsmirigy működésében

//

Az utóbbi 30 év kutatási eredményei megmutatták, hogy a létfontosságú mikroelemek hatásának megítéléséhez nem elég tudnunk, hogy milyen mennyiségben fordulnak elő az ételben, italban, étrend-kiegészítőben, azt is tudnunk kell, hogy a mikroelem milyen kémiai vegyületéről van szó, hiszen ez alapvetően meghatározza hatását, viselkedését az élő szervezetben.

A krómnak például vannak mérgező, rákkeltő vegyületei, vannak teljesen hatástalanok és vannak olyan jól felszívódó, hatékony vegyületei, melyek nélkülözhetetlenek például a cukorbetegség megelőzéséhez.

A vízben lévő arzén vegyületek potenciálisan mérgezőek, de a halakban nagyobb mennyiségben lévő arzénvegyületek egyáltalán nem ártalmasak.

A jódról, szelénről és cinkről ismert, hogy hatással vannak a pajzsmirigy hormontermelésére, a hormonok átalakulására, hatásukra. A pajzsmirigy hormonjai között vannak olyanok, melyek jódot, szelént vagy cinket tartalmaznak, nem mindegy azonban, hogy ezeket a mikroelemeket milyen formában próbáljuk pótolni. A jódot szervetlen jodidok, jodátok, keményítőhöz kötött elemi jód, illetve jódtartalmú algák formájában használjuk. Természetes módon a jódot rendszerint az ivóvízzel, jodid formában kapjuk meg, a jódozott só is jodidot tartalmaz. Reaktorbalesetek esetén is a gyorsan felszívódó jodidot használják a jódtablettákban, a radioaktív jódizotópokkal történő szennyeződés kockázatának csökkentésére. A gyors felszívódás miatt, gyors hatással lehet a pajzsmirigy hormonszintjére, ezért nem javasolják a jód szedését a jódtartalmú hormontablettával kezelt betegeknek. A szerves jódformák lassabban hasznosulnak, kisebb a kockázata a hangulathullámzásnak.

A szelént szervetlen szelenit vagy szelenát, illetve szerves, szeleno-metionint tartalmazó szelénnel dúsított élesztő, vagy nano méretű elemi szelént tartalmazó szelénnel dúsított joghurt formájában használjuk. A szelenit és szelenát könnyen túladagolhatók és rosszul is szívódnak fel. A legjobbnak a szelénnel dúsított joghurtot találtuk, mely egyáltalán nem adagolható túl, nem toxikus és jól felszívódik, hasznosul.

Dr. Prokisch József
egyetemi docens, Debreceni Egyetem

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!