Keresés
Close this search box.

MÚMIJÓ, a „hegyek könnye”

//

A múmijó a magas sziklás hegységekben, a kőzetek repedéseiben hosszú idő alatt, több rétegben képződő és lerakódó fekete, gyantaszerű anyag. Az emberiség több mint 3000 éve ismeri és használja e ritka képződményt, mely a sziklák energiáját közvetítve segített visszanyerni az életerőt. Jótékony hatását a természetgyógyászat ma is széleskörben hasznosítja.

MÚMIJÓ, a „hegyek könnye”

A múmijó kizárólag ásványi kincsekben gazdag, magas, sziklás hegységekben alakul ki, amelyek például Oroszország ázsiai részén, a világtól elzárt, 2000-5000 méteres magasságban fekvő tájakon, az Altáj, a Palmyra és a Kaukázus hegyei között, illetve Észak-Szibéria területén találhatók. Ugyanígy fellelhető Mongólia sziklás hegységeiben is, ahol az időjárási, földrajzi, geológiai sajátosságok és ezek kölcsönhatásai kedvezőek. E helyszíneken – ökológiai értelemben a legtisztább, legjobb minőségű Arany Múmijót lehet „szüretelni”.

A Tibeti „Négy gyökér tantra” gyógyászati könyv a múmijót a „föld eredetű” gyógy-készítmények közé sorolja. Így ír keletkezéséről: „a napfény hatására a szikla felülete felforrósodva olvadozik, a hőtől arany, ezüst, réz, vas és egyéb fémek válnak ki belőle, melyek megdermedve alkotják a múmijót.” A leírtak szerint „nem létezik olyan betegség, amit ne gyógyíthatnánk múmijóval”. A különböző betegségek leküzdéséhez a múmijót nemcsak magában használták, hanem más növényi eredetű anyagokkal, illetve például medve epével, mézzel stb. összekeverve.

A híres mongol tudós Ishdanzanvanjil „Gyiru dosil” c. könyvében leírt – a máj, epe és az emésztőrendszeri problémákra javasolt – készítmények jelentős mennyiségben tartalmaztak múmijót. A legtisztább múmijó, az Arany Múmijó, mely az aszfalthoz hasonló állagú, testhőmérsékleten, tenyérbe véve, majdnem azonnal olvad.

Régen megfigyelték már, hogy a múmijó koncentrátum formájában gátolja a kórokozók szaporodását. Még Arisztotelész írta elő a zsírban oldott múmijót fül- és orrcsepp formájában a gyulladásos tünetek kezelésére. Ezt a hatását nem csak régen, de napjainkban is hasznosíthatjuk!

A népi és természetgyógyászati gyakorlatban a múmijót eredményesen használják allergiás tünetek esetén is. E célból a jó minőségű múmijót vízben feloldják (100 ml vízhez 5 tabletta) és reggel, éhgyomorra frissen fogyasztják (mézzel édesíthető). Erős allergia esetén napközben még egy fél adag fogyasztható, szintén frissen készítve, mert anyaga gyorsan bomlik. Tapasztalatok szerint, hatékonyan enyhíti az orr- és toroknyálkahártya duzzanatát. Ajánlatos a kúrát 20 napon át, tavasszal és ősszel – akár megelőzésként is – megismételni. Allergia esetén célszerű a tejtermékek mellőzése.

Árendás László
természetgyógyász, életmód-tanácsadó terapeuta

A múmijóról részletesen olvashat
Árendás László és Dr. Damdindorj Danima:
MÚMIJÓ – a hegyek könnye
c. könyvújdonságában, amely kapható a HERBAHÁZ-ban,
illetve megrendelhető: 06/30-77-33-607, www.mumio.co.hu.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!