Sport = jó emésztés + karcsú alak + jó közérzet

//

Egészségi problémáink jó része összefügg a táplálkozással, a pihenés és aktivitás minőségével és arányával, a mindenkori stessz-szinttel, önmagunkhoz és az élethez való hozzáállásunkkal, s előbbiek összefüggésében, az emésztőrendszer állapotával, mely alapvetően befolyásolja immunrendszerünk működését. E rendszerben speciális helyet foglal el a mértékletes sport, a testmozgás, amely egyrészt pihenés a léleknek, az idegrendszernek, másrészt aktivitás a test minden része, szövete, sejtje szempontjából.

Talán furcsán hangzik, de mindegy mit sportolunk, ha azt kellő elszántsággal, lelkesedéssel, és főként rendszeresen végezzük. Természetesen javasolt figyelembe venni mindenkori egészségi állapotunkat, erőnlétünket és alkati adottságainkat is. Csak az első lépés nehéz, a döntés és a sportcipő felhúzása! Az eredmény pedig ígéretes!

Kevesen gondolnak rá például, hogy a mai „modern” ember nem lélegzik (erre sincs idő munka közben), hanem jóformán csak piheg – mindez nem elegendő sem a megfelelő oxigénellátáshoz (lásd ülő helyzetben, mozdulatlanul is gyorsuló pulzus), sem a tüdőn keresztüli méregtelenítéshez, a légnemű anyagcsere-végtermékek kiürítéséhez, s végképp nem a lassú lélegzés által biztosított nyugalmi állapothoz, stresszoldáshoz. Mindez a sporttevékenység során, főként, ha tudatosan lélegzünk (ami ott elengedhetetlen), automatikusan megoldódik – legyen az jóga, úszás, futás, gimnasztika, vagy akár konditeremben végzett erősítés.

A jóga ezen felül, megdolgoztatja a hasüregi szerveket, stimulálja az endokrin rendszer működését, ezáltal javul a hasüregi szervek állapota, így az emésztés, végső soron pedig az immunrendszer is. A jóga gyakorlása közben figyelmünk saját testünkre, annak minden apró részére irányul, e közben tudatosulnak a testérzetek, észreveszünk olyan apró figyelmeztető jeleket is, melyekre a hétköznapok rohanásában oda sem figyelünk.

Jóga gyakorlatok alkalmazásával enyhíthető, vagy meg is szüntethető például a bélrenyheség, a székrekedés, puffadás, hasmenés, aranyér, a gyomorbántalmak és a reflux tüneteinek jó része. Természetesen ennek feltétele a tudatos étkezésre való átállás is.

Néhány egyszerű gimnasztikai gyakorlattal ugyancsak sokat tehetünk emésztésünk javításáért, karbantartásáért, amely végső soron a karcsúság elérésének és megtartásának is eszköze. A gyakorlatok a has „belső masszázsával” hatnak a vastagbél működésére, javítják a belek tónusát.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!