Keresés
Close this search box.

Teljesítményfokozás vörösvértestekkel

//

Lépcsőzés, hegymászás, futás vagy egyéb sport, sőt akár a nehéz bevásárlószatyrok hazacipelése során is lihegünk, szívünk gyorsabban ver. Kevesen elmélkednek ilyenkor az oxigénről, s a vörösvértestekről, melyekből, ha több lenne, jobban bírnánk „szusszal”.

Szervezetünk legnagyobb energia átalakító szerve az izomzat. Szénhidrátokban, zsírokban, fehérjében tárolt kémiai energiát alakít át „égetéssel” mozgási energiává. Ehhez az égetéshez oxigén szükséges, melyet a légzéssel biztosítunk. A tüdőbe jutó levegőből az oxigént a vörösvértestek szállítják el szöveteinkhez, így izmainkhoz is. Az izom működését befolyásolja, hogy a levegőből mennyi oxigént sikerül az izomhoz juttatni. Amennyiben csökken a levegő oxigén tartalma (pl. magas hegyekben) vagy romlik a tüdő légző funkciója – pl. tüdőgyulladásnál –, vagy csökken a vér oxigénszállító képessége (pl. csökkent vörösvértestszám vagy alacsony hemoglobin mennyiség esetén), romlik az izmok oxigénellátása, csökken a teljesítmény.

Az izmok oxigénellátásának biztosítására a szervezet többféle mechanizmust is használ: rövidtávon megnöveli a légzésszámot és a pulzusszámot (lihegést és gyorsabb szívverést észlelünk), hosszútávon pedig a vörösvértestszámot emeli meg.

A vörösvértestek számának emeléséhez szervezetünk egy eritropoetin nevű hormonszerű anyagot termel a vesékben, mely fokozza a csontvelőben a vörösvértestek képződését.

A fokozott vérképzéshez azonban, fokozott alapanyag bevitel is szükséges, fokozni kell tehát a vas, folsav és B vitamin bevitelt is.

Főleg sportolók körében, jellemzően edzőtermekben figyelhető meg, hogy az izom mennyiségének növelését nem követi a vörösvértestek számának növekedése, így relatív vérszegénység alakul ki. A jelenség magyarázata egyszerű: míg a testépítő fokozott fehérje bevitellel serkenti az izmok növekedését, elmulasztja elfogyasztani a vörösvértestek képződéséhez szükséges vasat és folsavat. Érdemes vérkép-vizsgálattal ellenőrizni a vörösvértestek mennyiségét (kívánatos számuk: 4-5,2 millió darab mikro-literenként).

Az izomteljesítmény növekedését eredményezi a vörösvértestek számának szándékos növelése például magas hegyeken, ritkább légköri nyomáson végzett edzéssel, ami tartósabb sportteljesítményt ad, mert a hormonrendszer, a keringés és az anyagcsere is alkalmazkodik. A vörösvértestképzést célzott táplálkozással is elősegíthetjük, ha étrendünkbe gyakran iktatunk húsokat, májat, zöld növényeket, salátaféléket.

dr. Szélessy Zsuzsanna
hematológus szakorvos
tromboziskozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!