Keresés
Close this search box.

Tumormarker-vizsgálattal az emlőrák ellen

//

A magyar nők Európában a második helyen állnak a rák okozta halálozások tekintetében, évente közel 5500 új emlőrákos beteget fedeznek fel. Holott idejében végzett szűrővizsgálatokkal – ún. tumormarker-vizsgálattal – az esetek harmadát meg lehetne előzni, másik harmadukat pedig gyógyítani.

Tumormarker-vizsgálattal az emlőrák ellen

A tumormarkerek azok az anyagok, amelyek daganatos betegség esetén nagyobb mennyiségben jelennek meg a testfolyadékokban, mint az egészséges szervezetben. Egy tumormarker nem csak egy féle daganatos elváltozás kórjelzője lehet, s önmagában nem elegendő a rák diagnosztizálására, de figyelmeztethet az olyan állapotokra, melyek mögött rosszindulatú folyamat is lehet. A rákgyógyításban optimális lenne, ha a betegséget már igen korai stádiumban felismernék, többek között erre lehetne gyors és könnyen elérhető megoldás a tumormarkerek vizsgálata, mely egy egyszerű vénás vérvételt jelent a páciens számára.

Már kialakult daganat esetén is rendkívül fontos a tumormarkerek, monitorozása. Ha ugyanis, a kezelés megkezdése előtt kimutatott marker a kezelés után eltűnik, mérhetetlenné válik, az a kezelés hatásosságát jelzi. Újbóli emelkedése a daganat kiújulását, áttétképződést jelezhet, sokszor még a klinikai tünetek megjelenése előtt.

A tumormarkereknek számos fajtája ismert, melyek különböző megbetegedésekre utalhatnak. Az ún. cancer antigén 15-3 az, amely – a TPA és CEA tumormarkerekkel együtt – felhívhatja a figyelmet az emlőrákra, s további vizsgálatokat (például ultrahangot, mammográfiát) tehet szükségessé.

A szűrés különösen ajánlott, amennyiben a családban, vérrokonok között már előfordult mellrák, esetleg más nőgyó-gyászati daganat. A korán jelentkező első menstruáció, a szokásosnál későbbi klimax, a klimaxos panaszok kezelésére kapott ösztrogénkezelés fokozott kockázatot jelent ugyanúgy, mint a gyermektelenség, vagy a késői életkorban, 30 éves kor után született első gyermek. Ugyanakkor az önvizsgálat jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni – minden nőnél minden hónapban!

Dr. Király Viktória
labororvos
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!