A spontán szülések aránya a datolyás csoportban 96% volt, míg a kontrollcsoportban csak 79%. A vajúdás elősegítésére az oxytocin adagolásának szükségessége lényegesen kisebb volt a datolyát fogyasztó csoportban (28%), mint a kontrollcsoportban (47%). Emellett, sokkal rövidebb volt a vajúdás első szakaszának átlagos időtartama a datolyát evő nőknél (510 perc), mint a kontrollcsoportban (906 perc).
A kutatók a vizsgálati eredmények összegzésekor megállapították, hogy az oxytocint, illetve számos ásványi anyagot és vitamint tartalmazó datolyagyümölcs fogyasztása várandósoknál, a vajúdást megelőző 4 hétben, jelentősen lecsökkentette a vajúdás idejét és nehézségét, ezzel hozzájárult ahhoz, hogy az anyák számára a szülés könnyebb, kellemesebb legyen. Az eredmény igazolásához randomizált kontrollvizsgálat szükséges. (x)
Forrás: The effect of late pregnancy consumption of date fruit on labour and delivery. AlKuran O, AlMehaisen L, Bawadi H, Beitawi S, Amarin Z. (2008) – Jordan University of Science and Technology, Irbid, Jordan. oqba@yahoo.com, PMID: 21280989