Keresés
Close this search box.

A menopauzával megszűnik a nők szív-érrendszeri védettsége!

//

A magyarok több mint fele szív- és érrendszeri betegségekben hal meg. Bár inkább a férfiakra jellemző, hogy a szívinfarktus első „tünete” sokszor a végzetes roham, a kor előre haladtával, a nők védettsége is csökken, különösen a menopauza évei alatt és után.

A menopauzával megszűnik a nők szív-érrendszeri védettsége!

Az összes női halálozás több mint 50%-áért a szív-érrendszeri betegségek felelősek. Minden órában elveszítünk egy 55-74 éves nőt. Döbbenetes tények, amelyek ellen a leghatásosabb védekezés: az életmódváltás.

Régebben az infarktus, a ritmuszavar a férfiak betegsége volt, ám ez ma már csak annyiban igaz, hogy náluk előbb alakul ki. Ma a nők ugyanolyan arányban halnak meg ilyen okok miatt, mint a férfiak. Ez azt jelenti, hogy többekkel végeznek a szív- és érrendszeri betegségek, mint a daganatok. Ennek egyik fő oka, hogy a változókor előtti szív-érrendszert védő magas ösztrogénszint a posztmenopauzában már olyan alacsony, hogy a hormon érfal-védő, antioxidáns és lipid-csökkentő hatása elégtelenné válik, így a csontritkulás mellett felgyorsul az érelmeszesedés és az Alzheimer kór kifejlődése is.

Ugyanígy tény, hogy az iszkémiás szívbetegség relatív rizikója 60 éves nőknél 2,5-szerese, 70 éveseknél 10-szerese a menopauza előttinek. Ráadásul ezen betegségek nem csak külön-külön, de egymást előidézve is felléphetnek, hiszen közösek a rizikófaktoraik, úgy mint maga az életkor, a dohányzás, alkoholfogyasztás, egészségtelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód.

A szív-érrendszeri betegségeket megelőzni sokkal könnyebb, mint gyógyítani! Ha már kialakult, ritkán lehet tökéletesen meggyógyítani, onnantól folyamatos kezelésre van szükség, ennek ellenére is fontos lenne az életmódváltás. A legfrissebb statisztikák azt mutatják, hogy az infarktuson átesett emberek közül azoknak, akik nem változtattak az életmódjukon, fél év múlva 3-szor nagyobb volt a kockázata egy újabb infarktusnak, mint azoknak, akik abbahagyták a dohányzást, mozogtak és megfelelően táplálkoztak. Ugyanez igaz a társbetegségre: a cukorbetegségre, a magas vérnyomásra és magas koleszterinszintre is. Sajnos hajlamosak vagyunk mindig mástól várni a megoldást, a magas vérnyomásra, a diabéteszre is csak egyetlen kiutat látunk: az orvos által felírt gyógyszereket. Holott a saját egészségünk a saját felelősségünk – ezt egyre erőteljesebben kell tudatosítanunk.

Ma már létezik olyan személyre szabott szív-érrendszeri szűrőprogram, amely túllép a hagyományos orvoslás „tűzoltó” jellegén, és a gyógyszerezésen kívül az életmódi elemek megváltoztatásával törekszik az egészségmegőrzésre. A szívvédő életmódprogram elsősorban azoknak javasolt, akik prevenciós jelleggel törődni szeretnének szívük egészségével, akik menopauza előtt vagy alatt vannak, akik átestek már szívbetegségen, akik stresszes, megterhelő munkát végeznek, illetve akiknek családjában előfordult már szívbetegség.

A 8 hetes programban a kardiológiai vizsgálat mellet felmérik a szív- és érrendszer, a tüdő, a csontok állapotát, a fittségi felmérés teszteli az állóképességet, izomerőt, és hajlékonyságot. Az eredmények alapján a páciens életmód-, edzés- és étkezési tervet kap, valamint stressz-kezelő wellness lehetőségeket, és személyi edzői betanítást. A 8. hét végén történő kontrollvizsgálatok és a későbbi ellenőrzések is igazolják, hogy ha a megreformált életmód tartósan beépül a mindennapokba, a rizikótényezők csökkenek, nő a teljesítmény, javul a szív működése, csökken a vérnyomás és végső soron a szív-érrendszeri betegségek kockázata.

Dr. Sztancsik Ilona
kardiológus, foglalkozás egészségügyi szakorvos
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!