Keresés
Close this search box.

Az egészséges öregedés záloga

//

Több mozgás, kevesebb betegség! Amerikai kutatók bizonyították, hogy a 40-50 évesen végzett edzésmunka sokszorosan megtérül a későbbiekben, s akár egy évtizeddel is meghosszabbíthatja az életet.

Az egészséges öregedés záloga

Akik középkorúként rendszeresen mozognak és fizikailag fittek, azoknál idős korukban jóval ritkábbak a krónikus betegségek – áll az Archives of Internal Medicine cikkében. A kutatók szerint, még a visszafogott edzésmunka is pozitívan hat az elkövetkező 20 év egészségi állapotára.

Egy másik kutatás, melynek eredményét a British Journal of Sports Medicine-ben publikálták, azt hangsúlyozza, hogy a középkorban végzett aerob mozgás akár 12 évvel is csökkentheti a biológiai életkort.

A dallasi Cooper Institute kutatói pedig nemrégiben összegezték annak a 38 éven át tartó kutatásnak az eredményeit, amely 1970 és 2008 között zajlott. Ebben összesen 14 726 férfi és 3944 nő vett részt, valamennyien egészségesek, 49 éves átlagéletkorral. A szakemberek azt vizsgálták, hogyan alakul a résztvevők 65 éves kora felett a következő 8 betegség jelenléte: Alzheimer-kór, vastagbél- vagy tüdőrák, krónikus vesebetegség, COPD, stroke, ischemiás szívbetegség, cukorbetegség és pangásos szívelégtelenség. A tudósok szerint, minél jobb erőnlétben volt valaki középkorúan, annál kisebb volt később a nevezett betegségek kialakulásának aránya.

Ebből a szempontból még az alacsonyabb fittségi érték is védőhatásúnak bizonyult, bár minél jobb erőnlétben volt valaki a negyvenes éveiben, annál kisebb volt időskorában az esélye a krónikus betegségek kialakulására, illetve kevesebb betegséggel kellett szembenéznie.

Az egészséges öregedés záloga tehát a rendszeres testmozgás és egészségtudatos életmód, amely nem csak hosszabb, de jobb minőségű életet is biztosít, kevesebb és később jelentkező betegséggel. Ennek köszönhetően tovább megőrizhetjük önállóságunkat, később szorulunk mások támogatására, kevesebbet kell gyógyszerekre, kezelésekre költenünk.

Akik negyvenes éveikig nem voltak az „egészség bajnokai”, azoknak sem késő nekilátni, hiszen rengeteget nyerhetnek a következetesen véghezvitt egészségprogrammal.

Hart Nikolett
humánkineziológus
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!