Keresés
Close this search box.

Az ötvenesek is megszabadulhatnak az úszógumitól!

//

Sokan érzik úgy, hogy az ötödik X után már esélyük sincs a fogyásra, hiszen a korábban jól működő diéták ekkor már eredménytelennek tűnnek. Valóban igaz lenne, hogy idősebb korban már csak szigorú koplalással szabadulhatunk meg a zavaró feleslegtől?

Az ötvenesek is megszabadulhatnak az úszógumitól!

Idővel egyre kevesebb energiát igénylünk. Az anyagcserét befolyásoló legfontosabb tényezők: az életkor, a nem, a táplálkozás, a fizikai aktivitás és az élvezeti cikkek. Ez utóbbi elsősorban a nikotint és a koffeint jelenti, melyek valóban élénkítik bizonyos szinten az anyagcserét, mégsem építhetünk csalóka – rengeteg hátránnyal járó – hatásukra, ha fogyni szeretnénk. A plusz kilók elleni harc kizárólag az egészséges életmódra épülhet, hiszen csak így érhető el tartós, mellékhatás-mentes, a szervezetre pozitívan ható fogyás.

Sajnos le kell szögezni, hogy az idő múlásával az alapanyagcsere és az alapvető életfunkciók – szívműködés, légzés, idegi működés – biztosításához szükséges energiamennyiség folyamatosan csökken. Ez a belső folyamat külsőnkön szemmel láthatóan, jól nyomon követhető, hiszen ha nem változtatunk étkezési és mozgási szokásainkon, szinte elkerülhetetlen lesz az úszógumi és egyéb zavaró zsírpárnák megjelenése.

Aki 50-60 évesen ugyanannyit eszik, mint 30 évesen,
minden bizonnyal hízni fog.

A megoldást azonban nem a tápanyag- és vitaminhiányt előidéző drasztikus fogyókúra jelenti, a legjobb fegyverünk idősebb korban is a rendszeres mozgás és a megfelelő összetételű, de mértékletes étkezés. Mit jelent ez a gyakorlatban?

Nem meghízni könnyebb, mint fogyni. A legtöbb kutatás a már túlsúlyos vagy elhízott emberek problémájára fókuszál, vagyis az ő fogyási lehetőségeiket vizsgálja. A plusz kilókat megelőzni azonban mindig jóval egyszerűbb, mint a már kialakult súlyfelesleget ledolgozni!

A bostoni Harvard Medical School kutatói a normál testsúly megtartásának feltételeit vizsgálva 13 éven át megfigyeltek 34 079, átlagosan 54 év körüli hölgyet. Az eredmények meglehetősen biztatóak voltak: kiderült, hogy a napi egy óra testmozgást végző, normál testsúllyal és BMI értékekkel rendelkező hölgyek a kutatás végéig megtartották eredeti testsúlyukat, az ennél kevesebbet mozgó csoport tagjai azonban, a vizsgálat végére többé-kevésbé elhíztak.

Sokan nyilván megijednek a napi egy órás mozgás hallatán, és kizárólag megerőltető, kemény edzésekre gondolnak, holott erről szó sincs. A bostoni vizsgálatban résztvevő hölgyek esetében a napi 60 perces mozgás nagy részét olyan hétköznapi tevékenységek tették ki, mint a séta, kerékpározás vagy az unokákkal való közös játék. Természetesen voltak, akik ennél intenzívebb mozgásformát választottak, például kocogtak, teniszeztek vagy úsztak. Nekik már napi 30 perc mozgás is elég volt ahhoz, hogy tartsák a súlyukat.

Megfelelő táplálkozás és naponta végzett, rendszeres testmozgás mellett tehát, az évek múlásával sem kell tartanunk a zsírpárnák megjelenésétől. Aki már felszedett egy kis felesleget, annak sem kell elkeserednie, hiszen személyre szabott életmódprogrammal hatékonyan és egészségesen megszabadulhat a kilóktól. A túlsúly leadásával pedig nem csak szebbek, fittebbek lehetünk, de számos, súlyos elváltozás – szív-és érrendszeri betegség, diabétesz stb. – kialakulását is megelőzhetjük.

Hart Nikolett
humánkineziológus
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!