Keresés
Close this search box.

„Csodazöldségek” védenek a csontritkulástól

//

Új brit kutatások szerint, bizonyos zöldségekben található szulforafán nevű összetevő hatékonyan veheti fel a harcot a csontritkulás és az arthritis leggyakoribb formái ellen. E zöldségeket étrendünkbe iktatva, sokat javíthatunk egészségi állapotunkon, életminőségünkön.

„Csodazöldségek”
védenek a csontritkulástól

A University of East Anglia tanulmánya szerint, a szulforafán képes blokkolni a porcpusztító enzimeket, feltartóztatni a gyulladást okozó molekulákat, így kevésbé fenyeget a porckopás és a csontritkulás. Különösen ajánlott zöldségek a brokkoli, karfiol, kelbimbó, kel- és édeskáposzta, illetve a kínai kel. Korábbi kutatások e zöldségeknek rák- és gyulladásellenes hatást is tulajdonítottak.

A csontritkulás olyan fájdalmas állapot, amely leginkább a kéz, láb, gerinc, csípő és a térd ízületeit érinti, méghozzá rengeteg ember esetében. Amerikában 27 millióan, Nagy-Britanniában 8,5 millióan élnek csontritkulással. A legtöbb törés – a csontritkulás következtében – a gerincet és a csípőt érinti, mely világszerte közel 200 millió nővel fordul elő évente.

Ezért javasolt csökkenteni a szénsavas üdítők, ömlesztett sajtok, belsőségek és foszfát tartalmú élelmiszerek fogyasztását. Előrehaladott csontritkulás esetén azonban, szükség lehet a fizioterápiára és mérlegelni kell a gyógyszeres kezelés lehetőségeit is.

Dr. Dobos Márta
ortopéd szakorvos
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!