Keresés
Close this search box.

Epés gondolatok

//

Májunk az egyik legnagyobb és legfontosabb szervünk, melyet a folyamatos és – jó esetben – nagy mennyiségű epetermelés miatt, akár legnagyobb külső elválasztású mirigyünknek is tekinthetünk. Ha tudnánk, hogy a zsíremésztés mellett milyen kiemelkedő, életet és egészséget védő szerepe van az epének, jobban odafigyelnénk rá, és támogatnánk normál működését.

Az epesavaknak az emésztésben többirányú funkciójuk is van. Egyrészt a felületi feszültséget csökkentő hatásuk révén, a vízoldhatatlan zsírokat a vékonybélben emulgeálják, hatásukra azokból apró „golyócskák” keletkeznek, s mivel a gömb-forma nagy felületet biztosít, megnagyobbodik a terület, ahol a bontó enzimek kapcsolódhatnak. Ezzel teremt kedvezőbb feltételeket például a lipáznak, mint zsírbontó enzimnek a lebontáshoz.

Másrészt az epesavak a bélrendszerben „fertőtlenítő” hatást is kiváltanak, lebontják az ott termelődő endotoxinokat, ezáltal hozzájárulnak a szervezet méregtelenítéséhez, ugyanakkor egyes fertőző ágenseket, vírusokat is semlegesítenek – ezáltal immun-funkciót is betöltenek. Ahogy az epesavak hozzájárulnak az bélrendszer egészségéhez, a hatékony emésztéshez, úgy a bélnyálkahártya, a bélflóra állapota is visszahat az epeműködésre, az epehólyag megfelelő ürülésére.

Csökkent epetermelés, vagy az epehólyag műtéti eltávolítása miatt tehát, romlik a zsiradékok emésztésének hatékonysága, így azok a vastagbélbe kerülve gázosodást, puffadást, hasmenést okozhatnak. Ilyen esetekben jótékony hatású lehet az epetermelés serkentése gyógynövényekkel.

Az articsóka levelét (cynarae folium) a népi gyógyászatban és a gyógyszergyártásban egyaránt felhasználják a máj szöveteinek regenerálására, epehajtóként és emésztésjavítóként. Keserű ízű szárlevelei, illetve azok kivonatai gyógyászatilag aktív vegyületeket tartalmaznak. Hatóanyagai: cinarin, szeszkviterpén-laktonok, alkaloidok, flavonoidok (szkolimozid), inulin, aromaanyagok, keserűanyagok. Szeszes kivonat formájában méregtelenítő és „érkarbantartó” hatása érdemel említést.

A növényben lévő antioxidánsok megakadályozhatják a májsejtek károsodását, védik a szervezetet a méreganyagokkal szemben. Inulin összetevője lassan bomlik le a bélben és lassan szívódik fel, ezért segíthet az étkezések utáni hirtelen vércukorszint-ingadozás megelőzésében.

Az articsóka jótékony hatásai közé tartozik az epe termelésének fokozása, normális összetételének fenntartása, az epe hígabbá tétele. Elősegíti az epehólyag összehúzódását, enyhíti az epe-eredetű emésztési panaszokat. Emellett csökkenti a vér zsírtartalmát, s a kóros elhízás kiegészítő kezelésében is alkalmazzák.

Árendás László
természetgyógyász, életmód-tanácsadó terapeuta

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!