Keresés
Close this search box.

Gyógynövényekkel a megfázás ellen

//

Szervezetünk immunbiológiai állapotát számtalan külső és belső tényező befolyásolja. Az immunrendszer épsége, normális működése biztosítja egészségünket. Ennek elősegítésére szolgálnak a táplálkozással kapcsolatos, tudatosan alkalmazott eszközök, amelyekhez a gyógynövényteák fogyasztása is hozzátartozik.

Természetes, hogy a tea készítésekor nem szelektív kivonás érvényesül, hanem egyszerűen a forró vízben jól oldódó hatóanyagok kijutnak a teadrogokból. A hatásért felelős vegyületek vagy vegyületcsoportok az emésztőrendszer útján jutnak a véráramba, miközben többé-kevésbé lebomlanak. Így járulhatnak hozzá az immunrendszer erősítéséhez.

Tudományos bizonyítékok szerint, a bíbor kasvirág és a csipkebogyó teának elkészítve elősegítheti a szervezet nem fajlagos immunválaszát. Ezen teák hatékonyan alkalmazhatók fertőzéses megbetegedések megelőzésére, illetve felső légúti panaszok és influenza esetében önmagában vagy gyógyszeres terápia kiegészítéseként.

A csipkebogyó magas C-vitamin tartalmánál fogva kiváló immunerősítő. A tea elkészítése nem a megszokott, forrázásos módon történik: a csipkehúst vagy –bogyót hideg vízben kell néhány órán át áztatni. Fogyasztás előtt langyosra (!) melegíthetjük.

A bíbor kasvirágfű és gyökér nem specifikus immunstimuláns. Ezt erősíti vírusgátló és bakteriosztatikus (a baktériumok szaporodását gátló) hatása. Légúti panaszok mellett húgyúti fertőzések kiegészítő kezelésére is alkalmazzák.

Megfázás, influenza esetén egyes növényi drogok segíthetnek a tünetek csökkentésében. Köhögés csillapítására alkalmas gyógynövények például: hársfavirág, akácvirág, izlandi zuzmó, orvosi ziliz, útifű levél. Izzasztó hatású a bodzavirág és a hársfavirág teája. Köptető szert nyerhetünk a kakukkfű, veronikafű vagy kankalinvirág forrázataiból.

Megelőzés céljából kúraszerűen fogyasszuk a teákat, míg betegség esetén alkalomszerűen.

Prof. Dr. Szabó László Gy.
ny. egyetemi tanszékvezető tanár

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!