Keresés
Close this search box.

Kedves Olvasó!

//

Alapvetően életünk második feléről szeretnénk szólni e lapszámban, melyet „a második 50 évként” jelöltünk címlapunkon egyrészt, mert optimisták vagyunk, másrészt, mert az ember genetikai programja lehetővé teszi ezt (vagy még ennél is hosszabb életet), harmadrészt, mivel az idők folyamán nemcsak a ránk vadászó kardfogú tigrist, de a világ népességét megtizedelő halálos kolera, pestis és egyéb járványokat is kiküszöböltük. „Halhatatlanságunk” útjába az óta kifinomultabb, modern járványok álltak, már csak az a kérdés, mit kezdjünk velük?

A tudomány egyre újabb, bámulatra és tiszteletre méltó eredményei, felfedezései ellenére úgy tűnik, az emberiség jelenleg még nem áll nyerésre a 21. század „kardfogú tigriseivel” – az elhízás, szív-érrendszeri betegségek, diabétesz és a rák elterjedésével – szemben. Mi több, nem is áll rendelkezésünkre annyira biztos, hatékony segítség, mint a bunkósbotok, hordatársaink lándzsái, barlangotthonunk szájánál rakott tűz vagy egy közösen megépített ügyes verem. Sokszor kipróbált, jól bevált módszerek, valamelyikük biztosan eredményre vezet. Vajon mi bennük a közös?

Mindegyikük külső segítséget jelent! Társainkra – kölcsönösségi alapon – bizton számíthattunk, a megoldás pedig durva, nyers és egyszerű. A reflex még mindig bennünk él: ha baj van, majd kívülről jön a segítség! Legfeljebb mi is közreműködünk, s hagyjuk magunkat megmenteni. A régi, „durva és egyszerű” módszerek is adottak: pusztítsuk el, vegyük ki, vágjuk le, cseréljük ki!

Bonyolult világunk, bonyolult problémái azonban, kifinomultabb megoldásokra várnak. Ráadásul, bár igen jól jön most is a külső segítség, ám önmagában legtöbbször kevés, illetve csak átmenetileg nyújt enyhülést, lélegzetvételnyi időt, lehetőséget, hogy felismerjük a hiba forrását és a gyógyítót – önmagunkban.

Igen jelentős különbség, hogy régen, saját erőnkből, csupán lábunk gyorsaságára bízva, esélyünk sem lett volna a kardfogúval szemben, ma viszont „önmagunk nélkül”, csupán a külső segítségre hagyatkozva, – például a rák ellen – nincs esélyünk!

Jó, ha ezt már 20 évesen is tudjuk, nem csak életünk alkonyán, mert akkor még sok időnk van saját kompetenciánk tudatában, a kontroll nem kívülre helyezve, hanem mindvégig a kezünkben tartva élni. Ennek gyümölcse vélhetően, egy magasabb tudatossággal megélt, minőségi élet.

Azért merünk a második 50 év problémáiról és tanulságairól az első 50 évükben járóknak is írni, hogy felkészülhessenek, megelőzhessenek, elkerülhessenek minden olyat, amit az idősebbeknek már csak enyhíteni van módjuk.

Az 50. év a legtöbb ember – főként a nők számára – fordulópont, ezt a testükben zajló, mindenre kiható változás is jelzi. Sokan „kamaszos” lázadással reagálnak rá, még többen bölcs megértéssel, elfogadással, alkalmazkodással. Idővel, ha a test és az idegrendszer kevesebbet bír, jobban és hamarabb fárad, engedjük meg magunknak legalább időnként a pihenést, kikapcsolódást. Tapasztalni fogjuk, hogy egyre több idő szükséges a regenerálódáshoz. Az öt évtizeden túl, már rutinná vált hétköznapi tevékenység és munka mellett, egyre több időt töltsünk aktív pihenéssel: sétával, légző-gyakorlatokkal a szabad levegőn, mely megszabadít a stressztől; sporttal, mely megőrzi erőnlétünket, hajlékonyságunkat; erősíti immunrendszerünket; edzi szívünket, érrendszerünket; csökkenti a túlsúlyt, a diabétesz, a gyulladások és a rák kockázatát; megőrzi szellemi frissességünket, boldogsághormonokat termel és jókedvre derít.

Kivétel nélkül mindenkinek ajánljuk a Schüssler arcdiagnosztikát (28-29.o.), mert alig van olyan ember, akinek – vonásai alapján – ne lett volna hiánya valamilyen ásványi sóból, melynek pótlása meglepően gyorsan old meg sok évtizedes gondokat.

Derűs őszi napokat és jó vizsgálódást kívánunk minden Kedves Olvasónak a tükör előtt!

a Paramedica

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!