Keresés
Close this search box.

Legyen Ön is Mindenevő!

//

Puffadás? Hasmenés? Orrfolyás? Bőrkiütés? Mindezek lehetnek a étel-allergia és az étel-intolerancia (ételérzékenység) tünetei is. Miben különböznek mégis?

Az étel-intolerancia ezzel szemben azt jelenti, hogy nem tudjuk feldolgozni az adott táplálékot, mert valami hiányzik a szervezetből – például egy enzim, ami egy vagy több alkotóelemét segít lebontani, megemészteni. A tünetek súlyossága arányos a szervezetbe kerülő táplálék mennyiségével, és egy jó ebéd után akár fél nappal is jelentkezhet. A probléma megoldódik az adott táplálék elhagyásával, de szerencsére ma már sokféle étel-intolerancia esetén van más megoldás is – például természetes enzimpótlás.

Gyakori ételintolerancia – akár minden harmadik embert is érintheti – a laktóz (tejcukor) érzékenység is. Laktáz enzim híján a tejtermékkel bevitt tejcukor nem tud lebomlani, hanem a bélben erjed, gázképződést, puffadást, hasmenést, görcsöket okozva. A tejtermékek elhagyása idővel csontritkuláshoz vezethet, ezért érdemes inkább az enzimet pótolni. A laktáz készítmény kiválasztásakor fontos, hogy a benne levő enzim milyen közegben tud hatni. A gyomorban elbomló, ún. savas laktáz enzimek mellett ma már létezik neutrális enzim, bélben oldódó bevonattal, ami elősegíti azt, hogy az enzim ott fejtse ki hatását, ahol arra szükség van – a vékonybélben. A laktóz intolerancia hidrogén kilégzési teszttel jól kimutatható.

Kevésbé gyakori, de kínzó probléma a fruktóz-malabszorpció (gyümölcscukor-felszívódási zavar), amikor a gyümölcsökben található cukrot a szervezet nem képes feldolgozni, a felszívódást segítő fehérje hiánya miatt. Fő tünetei szintén a bélben erjedő cukor miatti puffadás, hasmenés, bélgörcs. Ahelyett, hogy lemondanánk kedvenc gyümölcsünkről, érdemes használni a xilóz-izomeráz enzim tartalmú kapszulát, amely segít a fruktózt lebontani, szőlőcukorrá alakítani, így az könnyen felszívódik a bélből.

A legnehezebben felismerhető típus a hisztamin-intolerancia, mely puffadás, hasmenés, bélgörcs, vagy tipikus allergiás tüneteken túl akár migrént is okozhat. Oka, hogy az erjesztés, érlelés során az ételekben (pl. vörösbor, sajtok, savanyú káposzta, kovászos uborka) felhalmozódó, vagy az eleve hisztamint tartalmazó ételek (pl. paradicsom, padlizsán, eper, avokádó) elfogyasztásakor – a bontóenzim hiánya miatt – a hisztamin felszívódik és kiváltja a jellegzetes tüneteket. Az okok és a tünetek tehát sokfélék, de a DiAminoOxidáz-hiány diagnosztizálása után a DAO pótlásával újra élvezhetjük kedvenc ételeinket! (x)

Info: www.mindenevok.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!