Milyennek látja a hazai rákgyógyítás helyzetét a lakosság?

//

A magyarok fele szerint akár 2-3 hónap is eltelhet a diagnózis felállításától, mire a daganatos beteg kezelését megkezdik, holott adott esetben néhány hetes késedelem is a beteg életébe kerülhet – derül ki a CIG Pannónia Életbiztosító megbízásából ez év áprilisában a 18-59 év közötti lakosság körében, 1200 fős reprezentatív mintán végzett kutatásból.

Milyennek látja a hazai rákgyógyítás helyzetét a lakosság?

Magyarország listavezető a rákhalálozási statisztikák terén: egy hozzánk hasonló daganatos kockázati értékkel jellemezhető EU-országhoz képest, hazánkban tízszer annyian halnak meg rákos betegségek következtében. A 2013 tavaszán végzett felmérésből kiderült: a hazai lakosság 49%-át érintette már közvetlenül – személyesen vagy közeli hozzátartozóján keresztül – rákos megbetegedés, további 22% pedig, tágabb környezetén keresztül találkozott már ilyen betegséggel.

A lakosság nagyobb része (80%-a) tisztában van azzal, hogy a betegség korai diagnózisa és az időben megkezdett kezelés döntően befolyásolja a gyógyulási esélyeket. A különböző daganatos betegségeknél ugyanis, a terápiák hatékonysága szempontjából az a legfontosabb, hogy minél korábbi stádiumban ismerjék fel a rosszindulatú elváltozásokat. Ennek egyik előfeltétele a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel, ha pedig már megállapították a rosszindulatú daganatot, fontos, hogy a gyógyításhoz szükséges kezelést, terápiát minél előbb megkezdjék.

A 18-59 év közötti lakosság 80%-a úgy véli, a gyógyulást pozitív irányban befolyásolhatja, ha a beteget leleteit több orvos is látja, és a betegeket több specialista is megvizsgálja. Különösen egyetértettek ezzel az állítással azok, akik valamilyen formában érintettek voltak már daganatos betegségben. Ugyanakkor problémát okozhat, hogy több vizsgálat szükségessége esetén, a betegek hosszú várólistákkal szembesülhetnek, mire pedig a megfelelő szakemberhez eljutnának, betegségük előrehaladottsága miatt kisebb esélyük lesz a gyógyulásra.

Gyorsíthatja a diagnózis felállítását és a kezelés megkezdését, ha a saját kezelőorvos – esetleg már a háziorvos – segíteni tud abban, hogy a beteg minél előbb a megfelelő szakorvosokhoz kerüljön. Azonban a megkérdezettek 33%-a úgy véli, hogy az orvosok – vélhetően az egészségügyi rendszer túlterheltsége miatt – nem tudnak segíteni a betegeknek abban, hogy eljussanak a legjobb specialistákhoz. Azok között, akik személyesen vagy közvetetten érintettek voltak már daganatos betegségben, ez az vélemény még határozottabb volt.

Mivel a daganatos betegségek esetében felmerül a külföldi kezelés lehetősége, illetve szükségessége is, a kutatás erre is kitért: megkérdezettek mindössze 17%-a gondolja, hogy a hazai orvosok segítségével eljuthat a beteg külföldi specialistákhoz.

Forrás: CIG Pannónia Életbiztosító

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!