Őszi nátha súlyos szövődményekkel

//

Banálisnak tűnő, pár napos nátha? Hiába várunk, nem akar elmúlni? Sőt, egyre rosszabb, egyre jobban fáj a fejünk, pláne, ha előre hajolunk, s mintha lázasak is lennénk? Hogyan lehet eljutni az egyszerű megfázástól, náthától egy életveszélyes agyhártyagyulladásig?

Őszi nátha
súlyos szövődményekkel

Egyszerű náthával is kezdődhet

Az orrmelléküregek a felső légutaknak szerves részeit képezik, ennél fogva a felső légúti gyulladásokat – nátha, garatgyulladás, torokgyulladás, mandulagyulladás – igen gyakran kíséri az orrmelléküregek érintettsége is. Az orrmelléküregek az orrüreggel nyílások által összeköttetésben lévő, belülről nyálkahártyával borított, levegővel telt csontüregek az arckoponya csontjaiban. Az orrmelléküregekben egészséges körülmények közt termelődő nyákot a nyálkahártyán jelen lévő mikroszkopikus méretű csillók továbbítják az orrüregbe, majd innen hátra a garat felé.

Ha nátha vagy felső légúti gyulladás következtében kialakult orrüregi gyulladás miatt a melléküregek kivezető nyílása elzáródik, nyálkahártya bélelésük megduzzad, az üreg szellőzése gátolttá válik. Ilyen esetben a váladék nem tud kiürülni, s a felgyülemlett nyálkában baktériumok szaporodnak el. Ennek hatására a melléküregben fokozatosan gennygyülem keletkezik, majd a feszülés miatt fájdalom mutatkozik. Még könnyebben alakul ki gyulladás, ha a szellőzést akadályozó anatómiai eltérés is van az orrban, például orrsövényferdülés.

Változó tünetek

Kezdeti állapotban a melléküreg-gyulladások tünetszegények lehetnek. A náthára jellemző tünetek elhúzódnak és feszítő, a fej előrehajtásával fokozódó, esetleg lüktető, a homloktájék, a szemek felé sugárzó arcfájdalom alakul ki sárgás-zöldes, gennyes orrfolyás esetleg lázas állapot mellett.

Szövődményekkel járhat

Kezeletlen vagy nem megfelelően kezelt heveny melléküreg-gyulladásnál a folyamat fokozatosan és észrevétlenül krónikussá válhat. Polipok alakulhatnak ki, melyek egy idő után orrlégzési akadályt képeznek. Vizsgálatok során kimutatták, hogy a folyamatosan fennálló melléküreg-gyulladás következtében állandósult garat felé hátracsorgó váladékozás tartós köhögést, hörghurutot okoz, asztma esetén pedig fokozza a tünetek erősségét.

Az orr-melléküregek gyulladásának másik fontos szövődményi csoportja, ha a gyulladás túllép az üreg falán, és átterjed a szomszédos szervekre, szövetekre is, így okozhat agyhártyagyulladást, agytályogot, vagy a szemüreg gyulladását is. A súlyos szövődményekre tekintettel ne hanyagoljuk el a banálisnak tűnő, de elhúzódó nátha megfelelő kezelését, főként, ha a fent említett tüneteket tapasztaljuk magunkon!

Dr. Augusztinovicz Mónika
fül-orr-gégész
fulorrgegekozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!