Keresés
Close this search box.

Tévhitek a táplálkozásról

//

Számtalan tévhit kering a köztudatban egyes ételek által kiváltott tünetekről, szervezetünkre gyakorolt hatásukról. Ezek közül szeretnénk néhányat röviden áttekinteni, tisztázni.

Aki sok csípőset eszik, gyomorfekélyt kap – A csípős étel önmagában nem okoz fekélyt, de fekély esetén fokozhatja a panaszokat. A gyomorfekély kialakulását elősegítheti a Helicobacter pylori jelenléte a szervezetben, hozzájárulhat a stressz és bizonyos gyógyszerek, fájdalomcsillapítók túlzott szedése is.

Laktóz-intolerancia esetén ne igyunk tejet! – Fontos megkülönböztetnünk a tejcukor-érzékenységet (laktóz-intolerancia) a tejallergiától. A tejallergiás ember valóban ne fogyasszon semmilyen tejtartalmú ételt! Laktóz-intolerancia esetén azonban néhány tejtermék – joghurt, kefír, túró, sajtok – kisebb mennyiségben az étrendbe illeszthetők. Öt éves kor felett a tejcukrot lebontó laktáz enzim termelődése általában csökken vagy meg is szűnik. A panaszok laktózmentes termékek, illetve a patikából beszerezhető laktáz enzim pótlását biztosító készítmény fogyasztásával megszüntethetők.

Ne együnk babot, mert puffaszt! – A bab a lencséhez és sárgaborsóhoz hasonlóan jóval több energiát és értékes rostot tartalmaz, mint a zöldségek nagy része, emellett kiváló forrása a B1-vitaminnak, káliumnak és magnéziumnak. A hüvelyesekben egy triszacharid található, mely gázképződéssel bomlik le a bélrendszerben. A szárazhüvelyeseket főzés előtt javasolt 8-12 órát hideg vízben áztatni, az első főzővizet leönteni, majd fedő nélkül főzni, puffadást csökkentő kömény vagy édeskömény hozzáadásával.

A lisztérzékenység egyértelműen felismerhető – A cöliákia a glutén nevű fehérjével szembeni intoleranciát jelenti, melynek jellemző tünete a hasfájás, puffadás, hasmenés. Tünetszegény esetben előfordul, hogy súlyosabb szövődmények, a bélnyálkahártya elváltozásai, felszívódási zavarok, ennek kapcsán vérszegénység, csontritkulás hívja fel a figyelmet a bajra. Vegyünk tehát minden panaszt komolyan! Biztos diagnózist csak vérvizsgálat, illetve bélbiopszia igazolhat.

Dr. Hidvégi Edit
gasztroenterológus
allergiakozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!