Keresés
Close this search box.

Védjük az ízületeket!

//

Fiatalok és idősek körében egyaránt gyakran jelentkező panasz a nyak, derék, váll, hát és térd fájdalma. Hogyan előzhetjük meg e fájdalmakat? Befolyásolja-e vajon táplálkozásunk a tünetek kialakulását?

Védjük az ízületeket!

Ízületeink működését természetes folyamatnak tekintjük, többnyire csak akkor vesszük észre őket, ha fájdalommal adnak hírt létezésükről. Két ízlap csúszik egymáson, mire a két csontdarab irányát megváltoztatja: hajlításba, nyújtásba, közelítő vagy távolító állásba jön. Kevesen gondolunk arra, hogy nap, mint nap vajon hányszor ismétlik ízületeink a fenti folyamatot, miközben dolgozunk, az utcán járunk, vagy otthon házimunkát végzünk. Az ízületi fájdalmak oka lehet sérülés, fertőzés, gyulladás, autoimmun betegség és porckopás egyaránt. A panaszokat kiválthatja, vagy a meglévő tünetek súlyosbíthatja még: a túlerőltetés vagy egyoldalú terhelés; nedves, hideg levegő; az időjárás változásai; mozgásszegény életmód; túlsúly miatti fokozott terhelés; dohányzás.

Összefüggést fedeztek fel ugyanakkor az ízületi gyulladások fellángolása és a táplálékérzékenység között. Ilyen esetekben az adott ételek elhagyásával jelentős javulás érhető el. Megelőzésként a következőket javasoljuk:

Dr. Babai László
a Budai Allergiaközpont igazgatója
allergiakozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!