Keresés
Close this search box.

A férfiegészség női feladat?

//

Egy amerikai kampány kifejezetten a nők gondoskodására apellált a férfiak egészségvédelmét illetően. Mindez nem csoda, hiszen a férfiak sokszor későn fordulnak orvoshoz. Legtöbben még súlyos panaszok esetén is, csak párjuk unszolására mennek el vizsgálatra, kezelésre.

Külföldi és hazai felmérések is igazolják, hogy a nők nyitottabbak az életmóddal kapcsolatos információkra és gyakrabban vesznek részt szűrővizsgálatokon, mint a férfiak, akik hajlamosak bagatellizálni a panaszokat. Pedig az erősebb nem tagjai többet dohányoznak, több alkoholt fogyasztanak életük során, így fokozottan szükségük van a gondoskodásra mind a megelőzés, mind a bajok korai felismerése terén.

A férfilakosság körében a szív- és érrendszeri betegségek jelentik a legfőbb halálokot. A kór megjelenése már az 50-es életévek előtt megkezdődhet, ezért rendkívül fontos – még panaszmentes esetben is – részt venni kardiológiai szűrővizsgálatokon.

Ideális esetben nem szabad megvárni a tünetek jelentkezését. Kevesen vannak tisztában azzal, hogy a legtöbb rizikófaktor éveken át némán, észrevétlenül károsítja a szív-érrendszert. Amikor váratlanul már a szövődmények jelentkeznek, sajnos gyakran végzetes következményekkel járhatnak. Mivel e téren a genetikának is szerepe van, családi halmozódás esetén, nagyobb a betegség kialakulásának kockázata, így fokozottabb figyelmet igényel.

A megelőzésben alapvető szerepe van a szív-érrendszeri rizikófaktorok kiküszöbölésének. Civilizált világunk egyik legfőbb problémája a mozgásszegény életmódból és a helytelen táplálkozásból eredő elhízás, mely magas vérnyomás, magas koleszterin- és vérzsír szint kialakulásához vezet. Ez az állapot „időzített bombához” hasonlítható.

Mindez életmódváltással és gyógyszeresen is kezelhető, rendszeres kontrollja azonban, nagyon fontos. E téren hatalmas szerep hárul a nőkre, hiszen a férfiak könnyebben eljutnak orvoshoz, ha párjuk elkíséri őket, s az otthoni étrendet és életmódot szintén a hölgyek tudják eredményesebben befolyásolni.

Dr. Szentpály Emőke
kardiológus szakorvos
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!