Keresés
Close this search box.

Adni jó!

//

Adam Grant, a Wharton Egyetem legnépszerűbb és legfiatalabb tanára szerint, az emberek három, egymástól jól elkülöníthető kategóriába sorolhatók: az Adakozó, a Kiegyenlítő és az Elvevő. Az, hogy ki, melyik kategóriába tartozik, meghatározhatja emberi- és párkapcsolatainak sikerességét és boldogságát!

Előfordult már, hogy úgy érezte, Ön nem elég jó? Kihasználta a partnere? Érezte, hogy mindent megadott valakinek, végül teljesen kimerült? Ha igen, akkor könnyen lehet, hogy Ön az „Adakozó” stílusú partner.

Érdekes módon, az Adakozók a legvonzóbb partnerek és gyakrabban vesznek részt hosszú távú párkapcsolatban! Az Adakozók a legvalószínűbben gyengédek, ami meghatározhatja egy párkapcsolat hosszú távú sikerét, arról nem is beszélve, hogy ennek a hosszú élethez is köze van!

A tapasztalatok szerint, az Adakozók a legboldogabbak és a legsikeresebbek. Azok az Adakozók, akik sikeresen megtanultak navigálni egy Kiegyenlítőkkel és Elvevőkkel teli világban, remekül boldogulnak. Mindenki szereti őket, bízik bennük, és támogatja őket, amikor szükségük van rá. Bizonyos Adakozók azonban, nem tudnak eligazodni e világban, emiatt kihasználják őket mind a szakmai, mind a magánéletében.

Az Adakozót a tudatosság teheti sikeressé. Figyelje az emberek szavait és tetteit, és tudni fogja, ki kicsoda, melyik kategóriába tartozik. Kezelheti úgy a Kiegyenlítőt vagy az Elvevőt, hogy felveszi az ő attitűdjét, bár egy Adakozónak ez nem könnyű feladat. Egyszerűen megállapodik felük, hogy ő mit ad, és cserébe mit kap ezért.

A párkapcsolat akkor a legsikeresebb, ha mindkét fél Adakozó. A Kiegyenlítők és az Elvevők is Adakozókat keresnek, így ha Ön egy Adakozó, akkor keressen inkább magának egy másik Adakozót, mert megérdemli!

Ha felismeri, hogy Ön egy Kiegyenlítő vagy egy Elvevő, akkor először is gratulálok, hogy ilyen őszinte önmagához. Ha társa egy Adakozó, csak akkor lesz Ön mellett boldog, ha ugyanúgy támogatja őt, mint ahogy ő támogatja Önt.

Akik több hálát éreznek a párkapcsolatukban, közelebb is érzik magukat a partnerükhöz és elégedettebbek a kapcsolattal.

Egy kedvességgel és szolgálattal teli élet nagyobb megelégedéshez, jobb egészséghez, boldogsághoz és hosszabb élethez vezet. Ezért is érdemes Adakozónak lenni, vagy azzá válni.

Karácsony közeledtével, épp jó időben vagyunk ahhoz, hogy Adakozóvá váljunk!

Végül is, erről szól a szeretet, nem igaz?

A teljes cikk a www.tenyek-tevhitek.hu oldalon olvasható.

Forrás: Emma M. Seppala, Ph.D.:
The Best Kept Secret to Highly Succesful Couples,
fordította: Mezei Elmira

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!