Keresés
Close this search box.

Aromaterápia meghűléses panaszokra

//

A téli időszakban gyakori meghűlés, illetve a vírusos, bakteriális fertőzések kellemetlen légúti következményeit természetes módszerekkel, például aromaterápiával kellemes körülmények között, eredményesen enyhíthetjük.

Az illóolajok, aromák nem csak az anyagi test életfolyamataira hatnak, hanem befolyásolják érzelmeinket, gondolatainkat is, így – bármilyen furcsán hangzik – lelki világunk méregtelenítésére is alkalmasak. Mindenki kedve és vérmérséklete szerint választhat az aromaterápia alkalmazásának változatos módszerei – aromamasszázs, fürdő, borogatás, inhaláció, aromás fül- és testgyertyák, aromalámpában történő párologtatás – közül. Ez utóbbi illatlámpák a szoba levegőjének fertőtlenítésére, frissítésére is kiválóan alkalmasak.

Készítsünk ízlésünknek megfelelően eukaliptusz, fenyő vagy fahéj aromás, izsópos, zsályás, kakukkfüves fürdőt, melybe a kiválasztott illóolajból 10 cseppet keverünk.

A betegségekre érzékeny szervezet, a legyengült immunrendszer erősítésére hatásos illóolaj keveréket készíthetünk az alábbi aromákból:
1 csepp levendula,
2 csepp narancs,
2 csepp rózsafa, 4 csepp teafa,
2 csepp muskotályzsálya olaj.

A felsorolt illóolajokat kevés tejjel vagy mézzel összekeverjük, majd hozzáadjuk a fürdőkád vizéhez, s legalább 20 percig fürdünk az aromás keverékben ellazulva.

Nátha és egyéb légzési panaszok esetén készítsünk inhaláló keveréket a következő recept szerint:

8 csepp levendula-, 6 csepp eukaliptusz-, 4 csepp borsmenta-, 3 csepp citrom-olaj. A keverékből tegyünk 6-7 cseppet 1 liter forró vízhez, majd fejünket letakarva, szemünket becsukva inhaláljunk.
(A keveréket gyermekeknél csak 7 éves kor fölött alkalmazzuk!)

Megfázás esetén még az ánizs, bazsalikom, erdei fenyő, izsóp, kakukkfű, narancs, rozmaring, rózsafa, szantálfa, teafa, szegfűszeg, kamilla és zsálya illóolajok, vagy az ezekből készült keverékek is jótékony hatásúak. Más egészségügyi problémák aromaterápiás kezelési lehetőségeiről kérjük ki orvosunk, vagy aromaterápiában jártas szakember véleményét.

Dr. Gillich István
természetgyógyász
Tel.: 06-1/2136-225

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!