Keresés
Close this search box.

Édes, de egészséges – mi az?

//

A legtöbb ember ismeri a cukorfogyasztás egészségi kockázatait, korlátozása mégis nehézséget okoz édesszájú nemzedékünknek. Amennyiben diabétesz, fogyókúra, vagy egyéb okból mégis kénytelenek vagyunk lemondani a cukorról, az édesítőszerek zavarba ejtően széles választékával találjuk magunkat szembe.

Édes, de egészséges – mi az?

Függetlenül attól, hogy melyik cukorpótlót választjuk, a legjobb, amit tehetünk, hogy megfékezzük édesség utáni vágyunkat, mindez persze nagyon nehéz. Figyelembe kell azonban vennünk, hogy édes ízén kívül, a cukornak anyagcserénkre is jelentős hatása van: megemeli a vércukorszintet, mely károsítja a vese szűrőrendszerét. A vércukorszint csökkentése érdekében, növekszik az inzulin mennyisége a vérben, ami szerteágazó problémák forrásává válik.

Mértékkel használva, a legtöbb ember számára a szukralóz megfelelő alternatívának tűnik. A szukralóz azon kevés édesítőszerek közé tartozik, melyet tudatosan fejlesztettek ki (a londoni Erzsébet Királynő Intézet kutatói). Valóban cukor íze van, és úgy is viselkedik, mint a cukor, tehát helyettesítheti azt még a tészták kelesztésénél is.

A szukralóz egy olyan édes anyag, amelyet közvetlenül a nádcukor molekulájából állítanak elő, így a szaharózból egy 400-800-szor édesebb anyag keletkezik. Előnye a tiszta íz, a stabilitás, akár magas hőmérsékleten is.

A szukralóz tápértékkel nem rendelkező édesítőszer, szénhidrát tartalmát nem kell beszámítani a cukorbeteg diétába sem, hiszen csak igen kis mértékben szívódik fel a szervezetben. A magas intenzitású édesítőszerekből egészen kis mennyiség szükséges a kívánt íz eléréséhez. Egy teáskanál cukor édes ízének intenzitását bármelyik édesítőszerből, a teáskanál századrészénél is kisebb mennyiséggel elérhetjük. Mindezt nehéz lenne pontosan kiadagolni, emiatt a kiszereléshez töltőanyagot – leggyakrabban maltodextrint és/vagy a dextrózt adagolnak. Még így is 0 kalóriás édesítőszerek maradnak, mivel a töltőanyag adagonként kevesebb, mint 5 kalóriát tartalmaz.

A szukralóznak nincs keserű utóíze, kíméli a fogazatot, cukorbetegek is fogyaszthatják, jól oldható és keverhető más élelmiszerekkel, hőálló, így már a karácsonyi sütés-főzésnél is kipróbálható! (x)

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!