Keresés
Close this search box.

Pihennék, de hogyan?

//

Bár a nyár több kikapcsolódási lehetőséget nyújt, ám a hideg napokban sem kell lemondanunk a testünket-lelkünket felfrissítő programokról. Az ünnepek közeledtével fontos, hogy családunk és magunk számára pihentető, az egészséget támogató élményeket találjunk. Legyen szó meleg fürdőről, vízi gimnasztikáról, vagy masszázsról, új lendületet nyerhetünk általuk a téli napokra.

Pihennék, de hogyan?

Wellness tippek télre

Ahhoz, hogy ne csak otthonunkat, s az ünnepi asztalt öltöztessük díszbe, hanem testünket és lelkünket is, időt kell szánnunk saját magunkra pihenés, relaxáció, kényeztetés, szépségápolás terén, melynek első lépése, hogy alaposan kialudjuk magunkat.

Ezután jöhet minden más, amivel személyes wellness programunk részeként meglepjük saját magunkat. Ide tartozhat egy kiadós séta a friss levegőt, testet-lelket üdítő természetjárás, vagy egy kellemes, ünnephez méltó fürdő.

Mivel a wellness alapvetően az egészség megőrzését, a rehabilitációt és egyfajta szellemi-testi megújulást céloz, fordítsunk időt belső világunk ápolására is elcsendesedéssel, relaxációval, meditációval, jógával, vagy más lassú, megnyugtató testmozgással. Rendhagyó ajándékként, szeretteinket is meglephetjük kellemes élményekkel, egy közös wellness programmal, termál- vagy gyógyfürdő bérlettel, különleges masszázskezeléssel, hang- és fényterápiával vagy akár vízi gimnasztika bérlettel.

A wellnessben fontos szerepet tölt be a víz, a SPA – a latin „sanus per aquam”, azaz egészség a víz által. Az utóbbi években, hazánkban is egyre népszerűbb új trend, a medical wellness, mely orvosilag ellenőrzött kúrákat jelent, ahol a megelőzésnek nagyobb szerep jut, mint a hagyományos gyógyászatban.

Ha gyógyvízben fürdünk, kettős hatás érvényesül. Egyrészt a víz felhajtóereje tehermentesíti a gerincet, kíméli az ízületeket. Ehhez hozzáadódnak a gyógyvízben oldott anyagok kémiai hatásai, melyek igen hasznosak lehetnek egy sor betegségben, elsősorban reumás és bizonyos nőgyógyászati kórképekben. Európában is kiemelten gazdag gyógyfürdőink közül a kloridot, ként, jódot, brómot, kalciumot, magnéziumot és más, radioaktív anyagokat tartalmazó vizeket tekinthetjük jótékony hatásúnak. Főleg a mozgásszervi betegségek kezelésében, de a víz szénsav- és kéntartalmának, valamint az iszapnak is (iszappakolás) terápiás hatása van.

Néhány jó tanács: ne fürödjünk éhgyomorra, de étkezés után is legalább két órát célszerű várni. Meleg fürdő után ne távozzunk el hirtelen, felhevült testtel, előbb fokozatosan hűtsük le magunkat. A fürdőt pihenő kövesse.

Nem feltétlenül gyógyfürdőben végezendő, de különösen kellemes, és testünket kényeztető, regeneráló kikapcsolódási forma a vízi gimnasztika is. Ha van rá lehetőség, érdemes beiktatni a programba fürdőlátogatások alkalmával.

A vízi gimnasztika kiváló eszköz az állóképesség és hajlékonyság növelésére, az ízületek mozgékonyságának-, és összetett gyakorlatok révén a koordináció fejlesztésére. A vízi gimnasztika korhatárra való tekintet nélkül végezhető.

Különösen a jelentős túlsúllyal rendelkező betegek számára nyújt kiváló mozgási lehetőséget a vízi torna. Számukra a szárazföldön végzett gyakorlatok sok esetben megterhelőek, sőt az ízületek túlterhelése miatt akár veszélyesek is lehetnek, azonban a víz felhajtó ereje tehermentesíti az ízületeket. Különösen nagyfokú, hirtelen fogyás, vagy szülés után gyakori, hogy a kitágult, megnyúlt bőr eredeti állapotára nem képes visszahúzódni. A vízi gimnasztika a víznyomás ellenében végzett munka egyben hatásos masszázst is jelent, így pedig nem csak a szövetelernyedést és a bőr megnyúlását segít megakadályozni, de segíti a zsírszövet anyagcseréjét, serkenti a vénás vérkeringést és a salakanyagok elszállítását, vagyis a narancsbőr kialakulásának megelőzését is.

Fontos azonban szem előtt tartani, hogy közös, meleg fürdőkben fennáll a fertőzésveszély, amely egyrészt nőgyógyászati, másrészt húgyúti panaszokat is okozhat. Ezért a hölgyeknek fontos fürdő előtt a hüvelyflóra stabilizálása, és ugyanez fürdő után is ismétlendő.

A különösen télen gyakori felfázás, húgyúti panaszok esetén pedig, enyhébb esetben segítenek a gyógynövényteák (pl. medveszőlő), a tőzegáfonya és a belőle készült készítmények fogyasztása, súlyosabb esetben azonban, forduljunk orvoshoz.

Felfázás nemcsak a fürdőben, hanem kirándulás, síelés közben is előfordulhat, öltözzünk tehát melegen, és fogyasszunk télen is elegendő folyadékot, hogy ne szaporodjanak fel kórokozók a hólyagban.

Azok számára, akik nem jutnak el fürdőkbe, a masszázs nyújthat testi-lelki felfrissülést. Ennek során kézzel gyakorolnak mechanikai hatást a bőrre és az alatta fekvő szövetekre. A masszírozott területen vérbőség keletkezik. A vérkeringés növekedése folytán több tápanyagot kap a bőr alatti kötőszövet és az izomzat, meggyorsul a káros anyagcseretermékek elszállítása.

Mivel a masszázs az idegek közvetítésével hatást gyakorol az egész szervezetre, különleges masszázseljárásokat dolgoztak ki, amelyekkel reflexek útján hatnak, akár a távol fekvő szervekre is. Ezek a módszerek lehetővé tették, hogy egyrészt a masszázst nem kell az esetlegesen fájdalmas testrészeken végezni, másrészt nemcsak a reuma, hanem a belső szervek különféle betegségeiben is előnyösen lehet alkalmazni.

A masszázs csodálatos hatást fejt ki nemcsak a testre, de az idegrendszerre is – az egész napos, hetes stressz után csodálatos ellazulást, kikapcsolódást élhetünk meg. A kezelés során fokozódik a vér- és nyirokkeringés, gyorsul az anyagcsere és a méregtelenítés, megszűnnek a bőr alatti kötőszövetben a lerakódások, letapadások, feszültség okozta izomcsomók. Ezek oldódásával párhuzamosan lelkünkben is oldódik a görcs. Most hát, az ünnepek, és az évkezdés alkalmával ne sajnáljuk az időt magunkra, és szánjunk időt a regenerálódásra, hogy aztán felfrissülve, újult erővel vághassunk neki az újév feladatainak és kihívásainak.

Forrás: Paramedica

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!