Keresés
Close this search box.

Reformkarácsony

//

Az ünnepek alatt a tűzoltókat a karácsonyfatüzek, a mentőket pedig gyakran a lakomák miatti rosszullétek okán riasztják, s csaknem az ünnepi asztal mellől szállítják el a mértéktelenül habzsolót. Gondolt-e már arra, hogy mindennapos „degeszre evés” és több kiló hízás nélkül is végződhet a karácsony?

Karácsonykor igen sokan elfeledkeznek arról, hogy a közösen, ünnepi körülmények között elfogyasztott ételnek jelképes ereje van: célja mindenekelőtt a családtagok, a rokonság összetartása.

A hagyományos karácsonyi ételek; a hal, halászlé, a mákos tészta, káposztaleves, töltött káposzta, az őket követő süteményekkel együtt, gyakran megterhelik a szervezetet.

A mentőorvosok véleménye szerint, jobb lenne, ha az emberek az ünnepek alatt se nagyon térnének el megszokott, jól bevált táplálkozási rendjüktől, különösen a mennyiségeket tekintve. Ha valaki túl sok, vagy túl nehéz ételek miatti rosszullét tüneteit tapasztalja, fontos, hogy ne feküdjön le, maradjon függőleges helyzetben, lehetőség szerint menjen friss levegőre, lélegezzen mélyeket, mozogjon, sétáljon hosszan. Semmiképp ne próbáljon egy újabb étellel – desszerttel, édességgel, savanyúsággal, gyümölccsel – vagy alkohollal „könnyíteni” magán.

A rosszullétek és az észrevétlenül felkúszó „ünnepi kilók” azonban egy kis odafigyeléssel megelőzhetők, hiszen a karácsonyi menüben megférnek a rég megszokott ízek mellett új egészséges fogások is! A húsok párolt vagy grillezett zöldségkörettel, gyümölcsökkel könnyed, egészséges fogások, a desszertben pedig helyet kaphatnak a reform alapanyagokból készült sütemények és a gyümölcssaláta is.

Szintén segít a habzsolás megelőzésében, ha az étkezésék befejeztével kikerülnek a látótérből a nassolnivalók, melyek a jóllakottság után is folyamatos „csipegetésre” csábítanak.

Az ünnepek alkalmával gyakrabban fogyasztunk alkoholos, illetve édes italokat, melyek szintén magas tápértékkel rendelkeznek. Csökkenthetjük ezek mértékét, ha alternatívaként cukormentes italokat és vizet is kihelyezünk az asztalra.

Számtalan apró trükkel, kreatívan újjávarázsolhatjuk az ünnepi menüt, mellyel bizonyára meglepjük a családot, ráadásul, óvjuk egészségüket, s megmentünk mindenkit a felesleges kilóktól!

Forrás: Paramedica

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!