Szájhigiéné és egészség

//

Az elmúlt évek kutatásainak bizonysága szerint, meglepően sok testi folyamattal függ össze a száj higéniája. Az egészségmegőrzés fontos része a gondos fogápolás, mely a fogaink védelmén túl, szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, sőt a koraszülésnek is csökkenti a valószínűségét.

Szájhigiéné és egészség

Az elmúlt években intenzíven kutatott területté vált a szájflóra, a szájban élő mikrobák és azok egészségre gyakorolt hatásai. Ma már bárki számára elérhetővé váltak olyan ultramikroszkópos vizsgálatok, melyek révén saját szemünkkel is láthatjuk a szánkban élő mikrobaféleségeket, azok mozgását. Aki részt vesz egy ilyen vizsgálaton, igen látványos meggyőző érveket kap ahhoz, hogy egészségének ezen szegmensére is nagyobb figyelmet fordítson.

Régóta tudjuk, hogy a szájflóra nagymértékben befolyásolja a szájnyálkahártya és a fogak egészségi állapotát. A gyomor és a szájüreg anatómiai kapcsolata révén a szájban élő baktériumok a gyomorba kerülnek, s ott fertőzést is előidézhetnek (pl. helikobakter).

A vizsgálataim során megfigyelt esetek elemzéséből megállapítható, hogy a megfigyelt mikróbák a szájpanaszokkal élő személyek magas százalékában megtalálhatók. Közülük legnagyobb arányban (91%) a proto-zoonok fordulnak elő, míg treponemák 63%-ban, helikobakterek pedig 44%-ban vannak jelen. Teljesen ép fogakat csak olyan szájban találtunk, ahol treponema nem volt kimutatható, ezért ennek szűrése a gyermekeknél már 3 éves kortól aktuális. Az anya szájában előforduló treponemák ugyanis gyakran már óvodás korban megjelennek a gyermekek szájában is. Ez megelőzhető lenne az anyák szájflóra vizsgálatával, és a treponemák eltávolításával még a gyermek vállalása előtt, hiszen beigazolódott, hogy a koraszülésben is szerepük lehet. Amennyiben a fogszuvasodásban játszott úttörő szerepük is bizonyítást nyer, egészen fiatal korban való eltávolításukkal sok fogat lehet megmenteni és sok fájdalmat megelőzni.

Ma már tudjuk, hogy a rendszeres fogmosás nemcsak a száj higiénia biztosítása, hanem a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése miatt is fontos. A legveszélyesebbek az anaerob baktériumok, melyek jelenlétét a treponemák és a Helikobakter jelzi. Kísérletekkel igazolták, hogy az endotoxin szerepet játszik az érelmeszesedés kialakulásában. A szájban elhaló baktériumokból endotoxin szabadul fel, ami a száj nyálkahártyáján át felszívódik. A szervezetben az endotoxint egyébként az epe méregteleníti, de a száj nyálkahártyáján keresztül felszívódó endotoxin kiesik az epe hatása alól, így érelmeszesedést indukáló hatása fokozottabb.

Megfigyeltük, hogy ha a treponemák többségbe kerülnek a száj egyéb mikrobáival szemben, akkor súlyos ínysorvadást, foglazulást idéznek elő. Figyelmet érdemelnek még a gombák és protozoonok is, melyek súlyos kórképek kialakulásának előfutárai lehetnek.

A különböző szervekben eredetileg különböző mikrobák élnek. A szexualitás, főként az orális szex révén az egyes szervek baktériumai és egyéb mikrobái keverednek, ami veszélyes kórképek és tünetek kialakítója lehet. Biszexualitás esetén a hüvely, a száj és az anus nyálkahártyájának flórája, faunája is keveredik. A monogám párok szájflóráját célszerű párhuzamosan vizsgálni és kezelni a pingpong effektus elkerülése érdekében.

Rendszeres szájápolás mellett is gyakran jelentkezhetnek fogínyproblémák. A rutin fogmosás, fogtisztítás gyakran nem elégséges, mert bár eltávolítja a szájban elhaló baktériumok endotoxinját, a fogak között kialakuló anaerob térben, a fogkövek alatt, illetve a foggyökér és a fogíny között kialakuló anaerob tasakokban – mint gócokban – a mikróbák zavartalanul tovább élhetnek és gyorsan szaporodhatnak. Ezért is érdemes a fogorvosi kontrollok alkalmával szájflóra ellenőrző vizsgálatra is sort keríteni. (paramedica.hu)

Prof. Dr. Horváth István
az MTA doktora, orvos-biológus

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!