Téli „agyfényesítők”

//

A téli szürkeségben, a rövid nappalok időszakában, nehezebb a koncentráció, gyakrabban vagyunk tompák, fáradtak, álmosak, pedig a szellemi munkával töltött, végtelennek tűnő órák, diákok pedig a vizsgaidőszak követelményei alól nem kapnak felmentést pusztán a fényhiány miatt. Mivel agyműködésünk és táplálkozásunk között szoros kapcsolat áll fenn, érdemes előnyben részesítenünk az agyserkentő ételeket.

A dióbélben például, maga az egészség lakik. Más országoktól eltérően, mi magyarok, kampányjelleggel vásárolunk diót. Az igen csekély (fél kilós) éves fogyasztás kétharmadát ekkor esszük meg. Keveseknek jut eszébe, hogy a dió kinézetével is azt üzeni: köze van az agyhoz. Kiváló forrása a szív- és érrendszer egészségét védő, agyműködést fokozó antioxidánsoknak. Jelentős hatással van az agy információ-feldolgozó és következtetés-levonó képességére.

A legtöbb pisztácia szintén télen fogy. Rendszeres fogyasztása javítja az érrendszer egészségét, csökkenti az LDL („rossz”) koleszterin szintjét. Antioxidáns tartalma megegyezik a sötétzöld leveles növényekben található mennyiséggel.

A spenót luteinje védi a szemet, a búzacsíra serkenti a memóriát, az avokádó egyszeresen telítetlen zsírsavai pedig, javítják az agyi erek egészségét, illetve a céklához hasonlóan, serkentik az agy vérkeringését. Az extra szűz olívaolaj ugyanakkor, fékezi az agy öregedését, ugyanígy az omega-3 zsírsavban gazdag tengeri halak csökkentik az elbutulás kockázatát.

Szellemi munka, koncentráció, tanulás során a legtöbben szívesen majszolnak csokoládét, melyből a téli ünnepi időszakban lényegesen több fogy. Érdemes fekete, keserű csokit választani, mivel polifenoljai, a procianidinok gátolják a káros szabadgyökök képződését, egyben javítják az agy vérkeringését is. Rossz hír, hogy e célra a tejcsoki nem alkalmas, mivel hatóanyagai kevésbé szívódnak fel.

Igyunk emellett elegendő tiszta vizet! Ha a szervezet kiszárad, az agyszövet is zsugorodik, így romolhat a rövidtávú memória és az összpontosítás képessége.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!