Keresés
Close this search box.

Tízszeresére emelték a D-vitamin-ajánlást a magyar orvosok

//

A magyar orvostársadalom példátlan összefogásának eredményeképpen született meg az a szakmai ajánlás, amely a korábban ajánlott D-vitamin mennyiség közel 10-szeresének bevitelét ajánlotta felnőttek számára a novembertől márciusig terjedő időszakban.

Tízszeresére emelték a D-vitamin-ajánlást a magyar orvosok

„Valójában a D-vitamin egy hormonszerű elő-anyag, amely hozzájárul az aktív D-hormon termelődéséhez a szervezetben” – mondta az I. D-vitamin Napon dr. Takács István, a Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinikájának docense. Dr. Szekeres László, az Oszteoporózis Társaság elnöke szerint, az új ajánlás eddig példátlan módon, 12 orvosi szakmai társaság összefogásának eredményeként született meg, ami önmagában is bizonyítja a D-vitaminbevitel kérdésének fontosságát.

A D-vitamin elsődleges forrása a bőrt érő napsugárzás, annak is UV-B spektruma (ezért nem alkalmas a döntően UV-A sugarakat tartalmazó szolárium a D-vitamin pótlására). Mivel azonban itthon késő ősztől kora tavaszig a napsugárzás nem elegendő a szükséges mennyiségű D-vitamin termelődéséhez, hiányállapot lép fel, ami számos betegség kockázatát növeli.

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet korábban hivatalosan napi 200 nemzetközi egység (NE) D-vitamin bevitelét ajánlotta. A szakmai társaságok által megfogalmazott legutóbbi állásfoglalás azonban napi 1500-2000 NE bevitelét fogja javasolni táplálék-kiegészítő formájában felnőtt embernek a téli hónapokban. Túlsúlyosak esetében ez az érték még magasabb, akár 3-4000 egység D-vitamin is indokolt lehet. (A hivatalos ajánlást a 12 társaság egy hónapon belül teszi közzé.)

Mivel magzati korban a D-vitaminellátottság az anya vitaminszintjével arányos, a várandósság alatt különösen fontos a megfelelő pótlása. A jelenleg érvényben lévő hazai szakmai ajánlás szerint, a várandósság alatt az ideális D-vitaminszint fenntartásához legalább napi 2000 egységnyi vitamin bevitele szükséges.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!