Keresés
Close this search box.

Túlsúly és stressz a cukorbetegség hátterében?

//

A cukorbetegség alattomos kór, sokszor csak akkor okoz tüneteket, amikor már a szövődmények is kialakultak. Különösen a túlsúllyal élőknek érdemes felfigyelniük azokra a jellemző tünetekre, melyek diabéteszre utalhatnak. Melyek is ezek?

Túlsúly és stressz
a cukorbetegség hátterében?

A diabétesz legfontosabb rizikótényezői az elhízás (ún. alma-típusú), a mozgásszegény életmód, az emelkedett vérzsír-szint, szülésnél a 30 év fölötti életkor, 4 kg feletti újszülött, egyes gyógyszerek hosszú ideig tartó szedése, a hasnyálmirigyhez vagy a hormonháztartáshoz kapcsolódó egyes betegségek, valamint a genetikai rendellenességek.

Minél több rizikófaktor van jelen az életünkben, annál gyakrabban vegyünk részt szűrésen, vércukorszint-mérésen, különösen a következő tüneteket esetén: állandó szomjúság, megnövekedett vizeletmennyiség, fáradékonyság, állandó éhségérzet, mely mellett viszont súlyvesztés tapasztalható. A viszkető bőr, a látásromlás, az éjszakai lábikragörcs, a kéz- és lábzsibbadás és a hajlatokban megjelenő bőrkimaródás is figyelmeztető jel lehet. Ugyanakkor gyanúra adhat okot, ha acetonszagú a lehelet (melyet gyakran összetévesztenek az alkoholfogyasztással), ha ínybetegségek és bőrfertőzések alakulnak ki, ha lassú a sebgyógyulás, és nők esetében az elhúzódó hüvelyi gombásodás is erre utalhat.

Mára már bizonyított tény, hogy stressz hatására idő előtt megjelenhet a cukorbetegség. Ez nyilván nem azt jelenti, hogy minden stresszel élő ember előbb-utóbb diabéteszes lesz, csupán azt, hogy ha megvan a genetikai hajlam és esetleg más kockázati tényezők is jelen vannak az életünkben, a stressz felgyorsíthatja a folyamatot. A tartós és fokozott stresszes állapot ugyanis, inzulin-rezisztencia megjelenését és csökkent glükóz toleranciát eredményezhet, melyek pedig a diabétesz előszobái.

A stressz a már kialakult cukorbetegség állapotát is rontja, egyrészt mivel a stresszhormonok közvetlenül is képesek hatni a vércukorszintre, másrészt pedig a kedvezőtlen körülmények hatására, a cukorbeteg hajlamos elhanyagolni magát, a táplálkozását, a rendszeres méréseket, esetleg még alkoholt is fogyaszt.

Dr. Kocsi Anikó
diabetológus szakorvos
orvostkeresek.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!