Keresés
Close this search box.

A változókor rejtett tünetei

//

Amikor a menopauzára, a változókorra gondolunk, általában a hőhullámok, a hormonális változások és a hangulatingadozások jutnak eszünkbe. Kevesen tudják, hogy a nők életében bekövetkező változás más egészségügyi panaszokat is okozhat.

A változókor rejtett tünetei

A legújabb kutatások azt mutatják, hogy a szívpanaszok száma drasztikusan emelkedik a változó korba ért nők esetében (kb. 50 év körül). Fontos tudnunk erről a kockázatról ahhoz, hogy még időben megelőzhessük a panaszok kialakulását.

A menopauza az ösztrogénszint csökkenésével jár, mely hormon addig óvta a szervezetet a szívpanaszok kialakulásától. A folyamat gyakran súlynövekedéssel jár együtt, mely szintén növeli a szívproblémák kockázatát.

A női szívbetegségek diagnosztizálása igen nehéz, mivel a tünetek eltérnek a férfiaknál tapasztalható jelektől, kevésbé specifikusak. Igaz, a nők is éreznek mellkas táji nyomást vagy fájdalmat, de a szebbik nem esetében még olyan további, kevésbé feltűnő jelekre is érdemes odafigyelni, mint a fáradékonyság, a szédelgés, légszomj, fájdalomérzet az állkapocsban vagy a mellkasi és alhasi fájdalmak. Az apró jelek azért fontosak, mert a nőknél ismeretesek olyan esetek is, amikor a legvékonyabb erekben képződnek lerakódások, ezek pedig nem tűnnek fel az angiogrammon. Ilyen esetekben MRI felvételeket szükséges végezni, melyek képesek kimutatni ezekben a kis erekben is a vér áramlásának jellemzőit.

Ugyanakkor, a szakemberek egyetértenek abban, hogy a menopauza után is minimalizálni lehet a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát azzal, ha valaki kellően egészséges életmódot folytat.

Aki eddig dohányzott, annak ilyenkor már mindenképp érdemes leszokni a cigarettáról, és emellett – mint minden változó korú nőnek – különös figyelmet kell fordítania az egészséges étrendre és a rendszeres testmozgásra. Ezek mellett javasolt évente egyszer részt venni egy átfogó egészségügyi szűrővizsgálaton.

betegszoba.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!