B12 vitaminhiány,
a láthatatlan járvány!
Sok olyan páciensnek – akiről a későbbiekben kiderült, hogy B12 vitaminhiányban szenved – a laboreredményei normál értékeket mutatnak, így előbb lettek hipochondriával meggyanúsítva, mint B12 vitaminhiánnyal kezelve.
Az emberi szervezet nem állít elő önállóan vitaminokat, éppen azért annyira fontos, hogy mit eszünk.
Ráadásul a B-vitaminok vízoldékonyak, ezért a szervezetünk nem tudja hosszú távon elraktározni, nagy gyakorisággal kell pótolnunk őket. Mivel a B12 vitamin az állatok vastagbelében alakul ki, ezért növényekből nem tudjuk magunkhoz venni. Szükséges a különféle húsfélék, belsőségek, valamint hal, tojás és tejtermékek, elsősorban élőflórás joghurt, kefir és inkább a kemény sajtok fogyasztása.
Aki vegán vagy vegetáriánus, annak szükségképpen automatikusan pótolnia kell a B12 vitamint. Ezt megteheti a kevésbé kellemes, de annál hatékonyabb injekció formájában, vagy szopogató, nyelv alatti tabletta használatával, ebben az esetben a napi adag 2000 mcg/nap!
Az élelmiszerekben a B12 vitamin állati fehérjéhez kötött formában van jelen, amit a szervezet csak abban az esetben tud hasznosítani, ha a pepszin nevű emésztő enzim feltöri a kötést. A pepszin viszont csak akkor termelődik megfelelő mennyiségben, ha nem szenvedünk gyomorsav (sósav) hiányban!
Előző cikkemben leírtam, milyen katasztrófákhoz vezethet a gyomorsavhiány, aminek a termelődése a klinikai vizsgálatok szerint 50 éves kor fölött jelentősen megcsappan, és az ebből adódó reflux betegséget – tévesen – a túl sok gyomorsavnak tulajdonítják! Egy ilyen állapotban szenvedő betegnek bűn savlekötőket és protonpumpa gátlókat felírni, mert dominóelv alapján tönkreteszi a tápanyagok, vitaminok asszimilációját, és ezzel szép lassan hozzájárul a teljes szervezet leépüléséhez.
B12 vitaminhiányból adódó
betegségek, tünetek:
Neurológia: zsibbadás, bizsergő, szúró, égő fájdalom a végtagokban vagy a test bármely részén, egyensúlyzavarok, gyengeség, remegés, általános bénulás, zavarodottság, feledékenység, demencia, pszichózis, autizmus, inkontinencia, fejfájás, látásvesztés.
Hematológia: fáradtság, gyengeség, vérszegénység, légszomj, megnagyobbodott máj vagy lép, megnagyobbodott vörös vérsejtek stb.
Immunológia: lassú sebgyógyulás, fertőzések iránti nagyobb affinitás, megnövekedett rák rizikófaktor, gyenge antitestválasz oltások esetén.
Érrendszer: koszorúér megbetegedések, infarktus, tüdőembólia, mélyvénás trombózis, agyvérzés.
Gasztrointesztinális betegségek: rossz emésztés, hasfali fájdalom, felfúvódás, gázosodás, székrekedés, hasmenés, reflux, drasztikus súlyvesztés (keveseknél).
Csontozat: csonttörés, osteoporosis, osteoblastok (csontépítő sejtek) visszafogott aktivitása.
Nőgyógyászat – andrológia: rendellenes PAP tesztek, inkontinencia, impotencia, meddőség, gyakori vetélés. A méhnyakrákért felelős HPV fertőzöttség nagyobb a B12 vitaminhiányban szenvedő nők körében! A vérből mért megnövekedett homocysz-tein szint alacsony B6, B12 és folsav szintre utal!
A methylációs folyamatok a káros gének megnyilvánulásait segítenek elnyomni. Ahogy öregszünk, a testünk egyre kevésbé lesz képes helyesen methylálni a DNS-t. A B12, B6, folsav és choline hiánya drámaibban megnöveli a rossz methylációt, mint a magas alkoholfogyasztás, ezáltal növeli a rák kialakulásának potenciális veszélyeit.
Ki a veszélyeztetett célcsoport? – Vegánok, vegetáriánusok, makrobiotikusan táplálkozók; 60 éves kornál idősebb emberek; akik rendszeresen savlekötőket, protonpumpa-gátlókat, H2 blokkolókat, Metformint és egyéb cukorbetegeknek felírt, illetve a B12 felszívódást gátló egyéb gyógyszereket szednek; anorexiások, bulímiások, alkoholisták; örökletes anémiások, Crohn-betegek, IBS (irritábilis bél szindrómában szenvedők), glutén érzékenyek és egyéb felszívódási rendellenességgel küzdők; autoimmun betegek (főleg pajzsmirigy betegségben, Hashimoto, Graves-kórban szenvedők, 1-es típusú cukorbetegek, lupus, Addison-kór, vastagbélfekély, meddőség, gammaglobulinémia); nők, akik meddők vagy gyakran elvetélnek; B12 vitaminhiányban szenvedő szoptató anyák újszülött csecsemői.
Vérből mért optimális laborértékek:
A legtöbb labor a 270 pg/ml értéket már normál tartománynak tekinti!
A B12 vitamin tartós hiánya egy idő után visszafordíthatatlan károkat okoz, ezért fontos az állandó ellenőrzése és pótlása.
Tihor-Herczeg Kyra
American Academy of Antiaging Medicine tagja
Irodalomjegyzék:
“Could it be B12? An Epidemic of Misdiagnoses”
Sally M. Pacholok, R.N., B.S.N. Jeffrey J. Stuart, D.O.
Svenson, J. Case Report: Neurologic disease and vitamin B12 deficiency. American Journal of Emergency Medicine (2007) 25, 987. e3-987.
Bisoli, L., Di Francesco, V., Ballarin, A., Mandragona, R., Trespidi, R., Brocco, G., Caruso, B., Bosello, O., and Zamboni, M. Effect of vegetarian diet on homocysteine levels. Annals os Nutrition and Metabolism 2002, 46(2): 73-9.
Van Tiggelen, C.J.M., Peperkamp, J.P.C., TerTollen, J.F.W. Vitamin B12 levels of cerebrospinal fluid in patients with organic mental disorder. Journal of Orthomolecular Psychiatry 12:305-11,1983.