Keresés
Close this search box.

Csökkenő vitalitás, korai öregedés a hajgyógyász szemével

//

Krónikus fáradtság, kimerültség, depresszív tünetek… e gyakori panaszokkal orvoshoz fordulva, általában azt a tanácsot kapjuk, hogy pihenjünk, ne éljünk stresszesen. A tünetek okairól, szerveink terheltségéről, a hormonális folyamatok rendellenességeiről ritkán kapunk tájékoztatást, pedig a megoldást gyakran e területen kellene keresnünk.

Csökkenő vitalitás, korai öregedés a hajgyógyász szemével

A felnőtt lakosság komoly hányada szenved e tünetektől, melyek mögött nemcsak a sok munka, a magánéleti problémák, az egyes vitaminok és ásványi anyagok hiánya lehet. A mellékvese kifáradását – mely ugyancsak oka lehet ennek a tünet-együttesnek – általában nehezen diagnosztizálják, mivel a jól bevált, tradicionális módszerekkel – laborvizsgálatokkal – ritkán felismerhető, ugyanakkor komolyan kellene foglalkoznunk vele. Általában már csak a mellékvese teljes kimerülését diagnosztizálják, az azt megelőző állapotot nem, pedig a hangsúlyt a megelőzésre, a természetes úton való segítségnyújtásra kellene helyeznünk.

A mellékvese-fáradtságtól szenvedők körében az állandó kimerültségérzés, a letargia a leggyakoribb tünetek. Emellett az allergiák, a gyakori influenzás megbetegedések, a nehézkes gyógyulás, a szorongás, depresszió, memória- és alvászavarok, koncentrációs problémák mögött is állhat a mellékvese túlzott igénybevétele. A kielégítő mennyiségű alvás ellenére jelentkező fáradtságérzés, a fogyásra való képtelenség, a sós vagy édes ételek túlzott kívánása, a fényre való érzékenység, az állóképesség hiánya, a rossz emésztés, az irritábilis bél-szindróma (IBS), az ösztrogén dominanciás tünetek, az alacsony vérnyomás, az állandó fázékonyság, indokolatlan aggodalmaskodás, krónikus gyulladások, a gyakori idegesség is jelezheti, hogy mellékvesénk „fárad”. Van amikor csak a túlérzékenység, félénkség, önbizalomhiány, alacsony libidó, hirtelen jelentkező hatalmas étvágy (alacsony vércukorszint) vagy épp az étvágytalanság, pánikrohamok, türelmetlenség, menstruációs gondok vagy a menstruáció hiánya mutatja, hogy valami baj van.

Bár Selye János szerint „a stressz az élet sója”, a mellékvese-fáradtság épp akkor következik be, amikor a minket érő stressz mennyisége meghaladja a testünk ellensúlyozó, helyreállító képességét. A leggyakoribb pszichés stresszor a munkahelyi nyomás, a munkahelyváltás, egy szerettünk elvesztése, költözés, párkapcsolati problémák, és így tovább. A harag, a krónikus betegségek, az ételérzékenység (pl. glutén intolerancia), az ösztrogéndominancia, a progeszteron hiánya hosszútávon ugyancsak mellékvese fáradtságot okozhat. A tüneteket fokozhatja a túlzásba vitt testedzés, a gyakori éjszakázás, a túlzott édesség- és koffeinfogyasztás is.

Az egyik leginkább alábecsült stresszor a krónikus, elhúzódó fertőzés, amely folyamatosan gyulladáscsökkentésre kényszeríti a szervezetet. Ez akár konkrét tünetek nélkül is előfordulhat, így persze nincs is diagnózis! A leggyakoribbak a paraziták és a bakteriális fertőzések (pl. Giardia, Helicobacter pylori stb.). Szűrésük műszeres méréseinkkel fájdalom nélkül, pár perc alatt megoldható ugyanúgy, mint a szervezet méreganyagokkal való terheltsége esetén.

A stresszkezelés (legyen az fizikai vagy érzelmi) életben maradásunk alapvető feltétele. Testünk rendelkezik egy sor stressz-modulációs rendszerrel és ezeknek az irányító központja a mellékvese. Amikor mellékvesénk nem tud már optimálisan működni, érthető, hogy testünk stresszkezelő képessége csökken.

Stressz hatására a mellékvese azonnal megemeli az ún. anti-stressz hormon, a kortizol szintjét vérünkben. Az állandó stressz negatív hatásait a mellékvese folyamatosan magas kortizolszinttel igyekszik ellensúlyozni, ami viszont blokkolja a progeszteron hormon sejtekbe jutását, mindez egyenes út az ösztrogéndominanciához.

A mellékvese kifáradását a stressz ellenére is alacsony kortizoltermelés ugyancsak jelzi. Ekkor a szervezet progeszteronból (a kortizol előanyagá-ból) állít elő kortizolt, így a mellékvese-fáradsághoz előbb-utóbb progeszteronhiány, ösztrogéndominancia, hormonális egyensúlyvesztés, számos élettani funkció hibás működése társul, ami átfogóbb segítséget tesz szükségessé.

Ebben a helyzetben Hajgyó-gyász Stúdiónkat felkereső páciensek a következőkről számolnak be: „az ágyból kikelve vagy hirtelen lehajlás után megszédülök, forog velem a világ.” „A szemem alatt sötét karikák vannak.” „A körmeim töredeznek, a hajam száraz és hullik, a bőröm is száraz, ráncosodik, s a koromhoz képest öregebbnek nézek ki emiatt.” „Indokolatlanul hízok, kifejezetten a hasamra, derekamra.” „A végtagjaim állandóan hidegek és fáznak, miközben az arcom kifejezetten meleg.”

A skalpdiagnosztikai vizsgálat már a kezdeti időkben is jelzi a mellékvese túlzott igénybevételét, látványos hajhiány esetén ez az állapot már hosszabb ideje fennáll. Ha időben reagálunk, megfelelő módszerekkel, mellékhatás nélküli megoldásokkal, életmódváltással helyreállítható a hormonegyensúly, az elvesztett hajszálak is visszanőhetnek, a hajszál kihullása ugyanis, nem jár együtt a hajhagyma elhalásával.

Kis Éva
hajgyógyász, skalpdiagnoszta, természetgyógyász,
női-férfi hormonegyensúly tanácsadó
06-30/754-5417, nicehajgyogyaszat.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!