Keresés
Close this search box.

Cukorbeteg gyermekek

//

Az egyes típusú cukorbetegséget – jelen ismereteink szerint – sem „kinőni”, sem gyógyítani nem lehetséges, de megfelelő módszerekkel kordában lehet tartani. Ehhez hozzájárulhatnak a gyógynövények is.

Cukorbeteg gyermekek

A diabétesz terjedése világméreteket ölt. Két típusa közül a kettes típusról esik több szó, pedig az egyes típusú, régebben fiatalkori, ma inzulinfüggő jelzővel ellátott diabétesz is egyre gyakoribb.

Vannak népek, ahol csecsemők születnek cukorbetegséggel. Ez a ritkább: az esetek többségében a betegség 3-5 éves korra alakul ki. Magyarországon 100 000 gyermek közül 8 betegszik meg, ez az arány Finnországban a legmagasabb: 100 000:43.

A betegséget könnyű diagnosztizálni, mert tipikusak a kísérő tünetek: bő vizeletürítés, szájszárazság, sok folyadék fogyasztása és hirtelen fogyás. Ez a fajta diabétesz labilis anyagcsere-állapottal jár. A szájon át szedhető gyógyszerek hatástalanok, kizárólag kívülről bevitt inzulinnal kezelhető a betegség.

A kezelésben a – szülők elmondása szerint – legnagyobb gondot a vércukor szintjének a beállítása okozza. Egész kicsi gyereknél az a helyzet áll fenn, hogy mivel nagyon keveset eszik, a legkisebb adag inzulin is a nem kívánt mértékben viszi le a cukorszintet. Hatalmas ingadozások nehezítik az orvos, a szülő és a beteg gyerek életét.

Ilyenkor is segíthetnek a gyógynövények. A Diabess-Györgytea már egészen kicsi kortól adható, de csak olyan gyereknek, aki ismeri a hypoglikémia jelenséget, annak előjeleit, és időben tudja jelezni környezete felé, ha érzi annak közeledtét. Frissen diagnosztizált beteg gyereknek veszélyes adni, és annak a kisgyereknek is, aki még nem tud beszélni, vagy nem tudja megbízhatóan kifejezni magát. A túlzottan alacsony vércukorszint életveszélyes állapot, és a tea akár elő is idézheti azt!

Gyerekeknek 6 éves kor alatt nem ajánlunk gyógyteákat. Mégis azt mondom, hogy a Diabess-Györgytea adható, mivel tudomásom van egy kísérletről, melyet egy gyermekklinikán végeztek, kórházi körülmények között, szakorvosok és szakápolók felügyelete alatt. Szoros megfigyelés alatt tartott, egészen kicsi gyerekekkel itatták a teát nagyon jó eredménnyel. Csökkentette az ingadozásokat, könnyebb volt beállítani az inzulin adagját. NEM múlt el tőle a betegség, de könnyebbé vált a kezelés.

Otthon ne kísérletezzen senki frissen diagnosztizált cukorbeteg gyermekével!

Csak gyakorlott, fegyelmezett cukorbeteg gyereknél lehet próbálkozni a gyógyteával, mindenképpen az orvos bevonásával. Ha csak annyit érnek el vele, hogy könnyebb beállítani az inzulin adagját, már az is fél siker.

Ha az orvos másként nem rendelkezik, napi egy csészével ajánlom fogyasztását a déli órákban, közvetlenül étkezés után. Eleinte csak fél adag javasolt, hogy kiderüljön, van-e nem kívánatos hatása. Ha 4-5 napon belül nem okoz problémákat, emelhetik teljesre az adagot. (x)

Lopes-Szabó Zsuzsanna
fitoterapeuta
www.diabess.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!