Keresés
Close this search box.

Hogyan hasznosítjuk táplálékainkat?

//

Köztudott, hogy az elfogyasztott ételekben található tápanyagoknak csak egy részét képes szervezetünk hasznosítani. Ugyanez vonatkozik az étrend-kiegészítőként bevett vitaminokra és ásványi anyagokra is: a 100%-nak csak kisebb-nagyobb hányada szívódik fel. Mit tehetnénk, hogy minél kevésbé vesszenek kárba az értékes anyagok, s szervezetünkben ne alakuljon ki hiányállapot?

Hogyan hasznosítjuk táplálékainkat?

A felszívódási zavarok oka egyrészt enzimhiány, másrészt a vékonybél falának felszívódási képtelensége lehet. Enzimhiány esetén, gyakran öröklött anyagcserezavar, vagy az enzimtermelő mirigy kóros működése állhat a tünetek hátterében. Ennél súlyosabb probléma, ha a zavart a bélfal sejtjeinek károsodása okozza, mely gyakran valamilyen méreganyagra, vagy ételösszetevőre adott immunreakció.

Példaként: a zsírok elégtelen felszívódása világos, puha, nagy tömegű és bűzös székletet eredményez, mely a víz tetején is lebeghet. Egyes cukrok felszívódásának csökkenése erőteljes hasmenést, felfúvódást eredményez.

A felszívódási zavar az összes tápanyag, illetve bizonyos fehérjék, zsírok, cukrok, vitaminok és ásványi anyagok hiányát okozhatja. A betegek súlya az egészséges étrend ellenére általában csökken. A tünetek attól függően változnak, melyik tápanyagból van hiány. Fehérje-hiányban például, a szervezet bármely részén előfordulhat duzzanat (ödéma), ezen kívül bőrszárazság és hajhullás is kialakulhat. Szintén jellemző tünet lehet a krónikus hasmenés. A tápanyaghiány jelei és a testsúly csökkenése idős embereknél kevésbé nyilvánvalóak, így az ő esetükben fokozottan figyelni kell a tüneteket.

A következőkben néhány ismert vitamin-hiánybetegséget sorolunk fel: C-vitamin hiánya: skorbut; A-vitamin hiánya: farkasvakság; B2-vitamin hiánya: fáradtság, gyengeség; B3-vitamin hiánya: fáradtság, aluszékonyság, pellagra; B5-vitamin hiánya: gyomorfekély, hányinger, hányás, álmosság, „égő láb” szindróma (a lábak bizsergése és zsibbadása), izomgörcsök és fejfájás; B6-vitamin hiánya: rossz étvágy, hányinger, vörös, pikkelyes, hámló bőr az orron, érzéketlenség, az egyensúlyérzék zavara; B12-vitamin hiánya: vészes vérszegénység; D-vitamin hiánya: csontlágyulás; E-vitamin hiánya: korai bőröregedés, hajhullás; Folsav hiánya (B9-vitamin): fekélyes nyelv és száj, gyermekeknél növekedésben való visszamaradás, vérszegénység; Biotin hiánya (B7-vitamin): fáradtság, gyengeség, étvágytalanság, hajhullás, fekélyes nyelv és száj, valamint bőrkiütések.

Több kutatás is igazolja, hogy a vitaminok hatása függ a gyümölcsökben és zöldségekben lévő komponensek – flavonoidok, fenolok, szterolok, szerves savak és más vegyületek jelenlététől is. Bebizonyosodott, hogy tulajdonképpen ezek fokozzák a C-vitamin hatását. Ideális tehát, ha a C-vitamin mellett flavonoidokat is fogyasztunk.

A vitaminok kedvező hatásai mellett ritkán hallunk arról, hogy bizonyos gyógyszerek gátolják azok felszívódását, vagy éppen jelentősen csökkentik a szervezetben a vitaminszintet. Példának okáért a D-vitamin esetében a feszívódást gátolják: az epilepszia kezelésére használt görcsoldók, a prednizolon, az immunterápia, az orbáncfű, az elhízás elleni (orlistat tartalmú) gyógyszerek, illetve a koleszterin csökkentő kolesztiramin.

Mit tehetünk a jobb felszívódás érdekében?

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!