Keresés
Close this search box.

Immunerősítő gyógynövények megfázásra, légúti fertőzésre

//

Fertőző megbetegedések alkalmával a kórokozók hol enyhébb, hol súlyosabb tüneteket produkálnak. Legyőzésükhöz döntő jelentőségű az immunrendszer mindenkori állapota, melyet gyógynövényekkel, a belőlük készült főzettel, teával javíthatunk.

Immunerősítő gyógynövények megfázásra, légúti fertőzésre

A hideg időben gyakori megfázás és fertőzések esetében a légző-rendszer védelme, épségének megőrzése vagy visszaállítása a gyógyítás egyik központi kérdése. A terápia kiegészítéseként gyakran használunk gyógynövényteákat, melyek antibakteriális hatása mellett, gyakran gomba- és vírusellenes hatásuk is igazolható.

A teljesség igénye nélkül, röviden ajánlanék néhány gyógynövényt, melyek hatékonynak bizonyulnak légúti gyulladásos betegségek esetében:

Bíbor kasvirág (Echinacea purpurea L.) – 100-150 cm magas, Észak-Amerikából származó, nálunk sok kertben megtalálható évelő dísznövényként. Hatóanyagai csökkentik a gyulladást, a kórokozók szétszóródását a fertőzés gócából. Gátló hatást fejtenek ki a grippe és a herpesz vírusaival szemben. A falósejtek működésének fokozásával növelik a szervezet védettségét. A friss növényből nyert présnedvet adják megelőzésként járványok idején, továbbá visszatérő vagy elhúzódó légúti, orr-fül-gégészeti fertőzések esetében.

Hársfa virágzat (Tiliae flos) – Nyálkaanyagokat és némi illóolajat tartalmaz. Forrázatát melegen, lehetőleg mézzel édesítve – izzasztó tulajdonságai miatt – hűléses, lázas állapotokban használják.

Lándzsás útifű (Plantago lanceolata L.) – Belsőleg a légutak gyulladásaiban használják, főleg gyermekeknél, mivel teljesen ártalmatlan. Légcső- és hörghurut esetén, a betegség kezdetén, a heveny szakaszban alkalmazzák. Idült folyamatokban inkább a szaponin tartalmú drogokat (pl. kankalin gyökértörzsét) részesítik előnyben, az ánizs illóolajával társítva.

Fekete bodza (Sambucus nigra L.) – A bodzavirágból készített teát forrón fogyasztják, lehetőleg mézzel édesítve. A hársfateához hasonlóan, izzasztó hatású, ezért fogyasztását hűléses állapotokban, fekvő betegnek javasolják.

Prof. Dr. Szabó László Gy.
ny. egyetemi tanszékvezető tanár

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!