Keresés
Close this search box.

Mi lesz újévi fogadalmaink eredménye?

//

Ha bolondnak lenni azt jelenti, hogy újra meg újra megtesszük ugyanazt a dolgot, és közben eltérő eredményre számítunk, akkor a legtöbbünk őrültnek számít.

Mi lesz újévi fogadalmaink eredménye?

Változtatni szeretnénk életünkön, elhisszük, hogy képesek vagyunk a változásra, mégis állandóan ugyanazon az ösvényen járunk. Egy kutatás szerint, a by-pass műtét után a páciensek 90%-a két éven belül visszatér régi, egészségtelen táplálkozási szokásaihoz. Egy másik vizsgálat szerint a fogyókúrázók jelentős többsége egy éven belül újra visszahízza a leadott súlyt, gyakran még többet is.

Újra és újra sikertelen a változás, mert alaposan túlbecsüljük akaraterőnket. A pszichológusok ezt a fajta hibát a kontroll illúziójának nevezik. Magabiztosan megfogadjuk, hogy változtatni fogunk, és elhisszük, hogy képesek leszünk legyőzni vágyainkat, mert nem jut eszünkbe, hogy a kísértés milyen erős tud lenni. Jóllakottan elfeledkezünk arról, milyen ellenállhatatlan egy tripla sajtburger, ha éhesek vagyunk. Olyan helyzetekbe hozzuk magunkat, melyekben akaraterőnk megsemmisül.

Ez nem azt jelenti, hogy összes fogadalmunk eleve kudarcra van ítélve. Naponta változtatnak emberek az életükön. De a legtöbbjük nem az akaraterőre hagyatkozva teszi ezt. A titok, hogy egyszerűen el kell kezdeni úgy viselkedni, mint amilyenné válni szeretnénk. Ahelyett, hogy azon gondolkodnánk, mit is kellene tenni, képzeljük el a jövőt, jobbá vált önmagunkat és kérdezzük meg: ő mit tenne? Ez a megközelítés annak a meglepő módszernek köszönhetően működik, ahogy agyunk önértékelésünket formálja. Számos kísérlet bizonyította, hogy amikor saját tulajdonságainkról, hajlamainkról való hiedelmeinket kialakítjuk, nem nézünk magunkba, helyette látható viselkedésünket figyeljük meg.

Természetesen a belső valóságot nem lehet egyetlen nap alatt átalakítani. De gyakorold a kívánt viselkedést, és napról napra egyértelműbb lesz a bizonyíték. Nem telik el sok idő, és azzá változol, akinek mutatod magad. Egy kísérlethez olyan személyeket toboroztak, akik valamilyen új szokást szerettek volna felvenni. Arra kérték őket, hogy ezt az új szokást gyakorolják minden nap. 60 nappal később a legtöbben úgy jellemezték az újonnan megtanult szokást, hogy nem esik nehezükre végrehajtani. A vágyott változás valósággá vált.

A teljes cikk a tenyek-tevhitek.hu oldalon olvasható.

Forrás: Jeff Wise: How real life change happens (2013), ford. Fehér Zsuzsa

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!