Keresés
Close this search box.

Náthától is fájhat a fül

//

A középfülgyulladás okozója lehet vírus vagy baktérium. A fertőzés forrása gyakran más betegség, például nátha, influenza vagy allergia, amely az orrjáratok és a torok duzzanatát okozza.

A középfülben a nyomás kiegyenlítését, a megfelelő szellőzést és a váladék elvezetését, a fület a garattal összekötő járat – az Eustach-kürt – biztosítja. Felső légúti fertőzés, allergia miatt létrejövő duzzanat, gyulladás vagy túlzott váladéktermelődés miatt a járatok könnyedén elzáródhatnak, így funkciójukat nem tudják tökéletesen ellátni. Anatómiai okok miatt a középfülgyulladás a gyermekeknél gyakoribb panasz. Náluk szűkebbek és a felnőttekéhez képest vízszintesebb elhelyezkedésűek a járatok, melyek így könnyebben záródnak el. A gyermekek – testarányaikhoz viszonyítva – nagyobb méretű és aktívabban működő mandulákkal rendelkeznek, mint a felnőttek. A fertőzést esetükben a járatok közvetlen közelében elhelyezkedő mandulák megnagyobbodása is előidézheti.

A gyermekeknél jelentkező középfülgyulladás kezdeti jele a fülfájás, mely fekvő helyzetben erősödik. A kicsi nehezen alszik, nyűgös, étvágytalan, fejfájásra panaszkodik. A füle váladékozhat, láz is jelentkezhet. Felnőtteknél a fülfájás mellett a fül váladékozása és az átmenetileg csökkent hallás a legjellemzőbb tünet. A gyulladás következtében felgyülemlett váladék gyakran a dobhártya átszakadásával távozik a fülből. A jelenség rendszerint nem jár komolyabb komplikációval, a dobhártya átlagosan 72 órán belül gyógyul, ezalatt arra kell ügyelni, hogy ne kerüljön víz az érintett fülbe.

A középfülgyulladások egy része az első pár nap alatt erősödő tünetekkel jelentkezik, majd 1-2 hét alatt sokszor magától, spontán is meggyógyul.

Ilyenkor fájdalomcsillapítók szedésével, fülmelegítéssel enyhíthetőek a tünetek. Más esetekben antibiotikum szedésére vagy fülcseppek alkalmazására lehet szükség. A kezelést minden esetben a beteg vizsgálata alapján, a tünetek függvényében határozzuk meg.

Dr. Augusztinovicz Mónika
fül-orr-gégész szakorvos
fulorrgegekozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!