Keresés
Close this search box.

Sportolni magas vérnyomással is kell!

//

Az egészséges életmód egyik alappillére a rendszeres testmozgás, mely során bár ideiglenesen, de megemelkedik a vérnyomás. Ez egy természetes folyamat, a baj ott kezdődik, ha az érték nem normalizálódik az edzés végeztével.

A magas vérnyomás az egész világon egyre szedi az áldozatait, hiszen kezelés nélkül olyan súlyos szövődményeket okozhat, mint a stroke vagy a szívinfarktus. A hipertónia sikeres terápiájában nagy szerepe van a gyógyszerezés mellett a testmozgásnak: a megfelelő mennyiségű és minőségű sport 5-10 Hgmm-rel csökkenteni tudja a vérnyomást. Az egészséges érték 140/90 alatti, ami az edzések alatt természetes módon megemelkedik, viszont a hipertónia szempontjából nem mindegy, milyen mozgásformát választunk.

Kardio edzések alkalmával az izmoknak nagy mennyiségű tápanyagra és oxigénre van szüksége, emiatt az ember nagyobbakat lélegzik, a szívverése felgyorsul, és a vérnyomása megemelkedik. Aki fizikailag fitt és edzett, annál a nyugalmi érték az átlagosnál alacsonyabb, és sportolás során sem emelkedik jelentősen. A szisztolés növekedés persze lehet nagy, de ez csak akkor kóros, ha az edzés végeztével nem áll vissza a nyugalmi értékre.

Súlyemelés közben nagy teher nehezedik az izmokra, a szívre és a tüdőre, így nem csoda, ha közben jelentősen megemelkedik a vérnyomás. A kisebb súly, a megfelelő technika és légvétel, valamint a fokozatosság elve segít elkerülni a kiugró értékeket.

Azoknak az embereknek, akik hipertóniában szenvednek, inkább a laza testmozgással járó sportolás ajánlható (séta, futás, úszás, biciklizés, gimnasztika, labdajátékok), az izmok passzív feszülését okozó gyakorlatok előnytelenek. Az edzésterv összeállításánál ne feledkezzünk el az ízületek állapotának figyelembe vételéről, az ízületek védelméről, hiszen az esetleges sérülések lehetetlenné teszik a rendszeres sportot. Gondoskodjunk tehát ízületeink egészséges állapotának, mozgékonyságának fenntartásáról is!

Bármelyik sportot is választjuk, magas vérnyomás esetén ajánlott a rendszeres orvosi ellenőrzés, s a mindenkori állapotnak megfelelő edzésterv kidolgozása.

Dr. Kapocsi Judit PhD, Med. habil.
egyetemi docens, kardiológus, belgyógyász

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!