Keresés
Close this search box.

Stresszes? Ellenőriztesse a vércukorszintjét!

//

A cukorbetegség sokszor már csak előrehaladott stádiumban okoz tüneteket, azonban tudnunk kell, hogy számos tényező hajlamosít a kialakulására. Ilyen önálló rizikófaktor a stressz is.

Stresszes?
Ellenőriztesse a vércukorszintjét!

Az életkörülmények javulásával párhuzamosan, járványszerűen szaporodik a 2. típusú cukorbetegek száma. Ennél a betegségnél egyre csökken a szervezetünk által termelt inzulin (a cukorfelvételt segítő anyag) hatékonysága, a sejtek egyre alacsonyabb szintű inzulinérzékenysége miatt. Ezt a szervezet egy ideig egyre fokozódó inzulintermeléssel próbálja leküzdeni, majd a hasnyálmirigysejtek kimerülése után, a csökkenő előállítás tovább rontja a cukoranyagcserét.

Kismamáknál a következő esetekben szükséges a fokozott odafigyelés: 30 év fölött, ha a vérszerinti rokonságban előfordult már cukorbetegség, pajzsmirigy betegség vagy túlsúly. Olyan gyógyszerek szedése is elővigyázatosságot igényel, melyek mellékhatásként emelik a vércukorszintet. A 4000 g fölötti újszülöttek esetén szintén indokolt a következő terhesség erőteljesebb nyomon követése. Bizonyos gyógyszerek hosszú ideig tartó szedése is eredményezhet cukorbetegséget, ilyenek például a szteroidok, a fogamzásgátlók és a vizelethajtók.

Fontos tudnunk, hogy egyes betegségek fokozottan hajlamosítanak cukorbajra, ilyenek például a hasnyálmirigyhez vagy a hormonháztartáshoz kapcsolódó problémák (például mellékvese betegségek, Cushing-szindróma, pajzsmirigy túlműködés, agyalapi mirigy betegségei), valamint olyan genetikai rendellenességek, mint a Down-szindróma. Talán meglepő, de a helytelen, fehérjehiányos táplálkozás, például a szélsőséges, fehérjepótlást mellőző vegetarianizmus is vezethet cukorbetegséghez. Ám a jelentős szénhidrát megszorítás átmenetileg szintén rontja a sejtek inzulinérzékenységét.

Mára már bizonyított tény, hogy a stressz is hozzájárulhat a cukorbetegség megjelenéséhez. Ez nyilván nem azt jelenti, hogy minden stresszel élő személy diabéteszes lesz, csupán azt, hogy ha megvan a genetikai hajlam és esetleg még más kockázati tényezők is jelen vannak az életünkben, a stressz felgyorsíthatja a folyamatot. Egy kutatás szerint, az élet első két évében megjelenő stressz-faktorok különösen növelik a későbbi cukorbetegség rizikóját. Ám később is, a tartós és fokozott stresszes állapot inzulin-rezisztenciát és csökkent glükóz toleranciát eredményezhet, amelyek pedig a diabétesz előszobái.

A stressz a már kialakult cukorbetegség állapotát is rontja, egyrészt mivel a stresszhormonok közvetlenül is képesek hatni a vércukorszintre, másrészt pedig a feszültség miatt a cukorbeteg hajlamos elhanyagolni a táplálkozását és a rendszeres vércukor kontrollt.

Stresszoldásként gyakori a dohányzás és az alkoholfogyasztás is, melyek nemcsak a cukorbetegségben, de az amúgy is fokozott kockázatú szövődmények kialakulásában is jelentős szerepet játszanak.

Minél több rizikófaktor van jelen az életünkben, annál gyakrabban érdemes szűrésen részt venni. Mindenféleképpen orvoshoz kell fordulni, ha gyakori szájszárazságot, szomjúságot, megnövekedett vizeletmennyiséget, fáradékonyságot, esetleg gyakori éhségérzetet érzünk. Az 1-es típusú, inzulinhiányos cukorbetegségre jellemző a súlyvesztés.

Ugyanakkor a 2-es típusú cukorbetegségben inkább súlynövekedés tapasztalható, csupán a hasnyálmirigysejtek kimerülése után jelentkezik a súlyvesztés.

Szintén figyelmeztető jelek lehetnek: a látásromlás, az éjszakai lábikragörcs, a végtagfájdalom és -zsibbadás, a viszkető bőr és a hajlatokban megjelenő bőrkimaródás, valamint a gyakori gombás bőrfertőzések. Az 1-es típusú cukorbetegségnél előfordulhat kómás állapot, aceton szagú lehelet is.

A 2-es típusú cukorbeteg kómába viszont csupán szélsőségesen magas vércukorszint esetén kerülhet, az aceton szagú lehelet pedig soha nem jellemző. A lappangó 2-es típusú diabétesz legelső tünete férfiaknál gyakran a potenciazavar. Nőknél gyanúra adhat okot a gyakori nőgyógyászati fertőzés, a nemi szervek viszketése és mindkét nemre jellemzően a kiújuló húgyúti fertőzések.

Akár gyanakszunk, akár konkrét panaszaink vannak, a szakszerű orvosi ellátás döntő jelentőségű a betegség megelőzésében, a kialakult betegség visszafordíthatóságában, és a szövődmények (szívinfarktus, stroke, érszűkület, érelmeszesedés, elbutulás, vesebetegség, látásvesztés, fiatalon jelentkező potenciazavar, meddőség stb.) megelőzésében.

Dr. Marton Anna
belgyógyász, kardiológus, diabetológus főorvos
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!